Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Zlatoustog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan sposvećen Svetom Jovanu Zlatoustom, najčuvenijem propovedniku u istoriji crkve, velikom svetitelju i reformatoru.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige „O sveštenstvu“, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio naziv „Zlatousti“. Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i „zlatnom trubom Pravoslavlja“ zbog upornosti i žara kojim je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se veruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

Sveti Jovan Zlatousti je bio veliki borac protiv jeretika. Tako je i došao u sukob sa caricom Evdokcijom koja ga je prognala 402. godine u Kukuz gde je ovaj veliki svetitelj umro 407. godine.

Njagove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com