Društvo

Prvi simpozijum Klinike za psihijatriju KC Niš

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Niš organizuje Prvi Simpozijum na temu „Nasilje u porodici – multidisciplinarni pristup“.

Učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti  – psihijatri, psihoterapeuti, psiholozi, rukovodioci službi iz oblasti socijalne zaštite, pravnici, kao i predstavnici Policijske uprave Niš. Simpozijum traje danas i sutra, a sve sesije odvijaće se u svečanom amfiteatru, Aneksa zgrade Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta.

Ideja za pokretanje Simpozijuma jesu brojni problemi koji se u praksi javljaju, a tiču se sprovođenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je u primeni od 1. juna 2017. godine. Ovaj zakon, između ostalog predviđa udaljenje nasilnika od žrtve, ali nisu svi nasilnici ljudi s dijagnozom što jeste ključni problem, kaže dr Dragoslava Gugleta.

Svi zakoni imaju manjkavosti, pa i ovaj. Zakon daje dobru osnovu, međutim, gotovo sve službe, u lancu onih koji rade na ovoj društvenoj  pojavi, pa i naša, suočavaju se sa nekim problemom. Uvreženo je mišljenje, čak i stručne javnosti, da nasilni akt vrše mentalno obolele osobe. Naprotiv, tek 10 odsto nasilnih akata vrše pacijenti koji imaju neke psihičke probleme“, objašnjava dr Gugleta.

Gosti i predavači su iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Leskovca. Takođe, među predavačima će pored stručnjaka sa Klinike za psihijatriju KC Niš, biti i predstavnici policije, Centra za socijalni rad, Sigurne kuće i drugih socijalnih službi.

Taj multusektorski pristup rešavanju nasilja u porodici, daje rezultate. Njime su jasno definisane uloge ko šta treba da radi. Međutim, nama sa psihijatrije se čini da se ostali sektori uključeni u rešavanje problema lakše odlučuju da nasilnika upute na lečenje bez opravdanih medicinskih indikacija, i tu se stvara problem. Jer zakon je rešio način zbrinjavanja žrtve, ali gde i na koji način zbrinuti nasilnika, jer nisu svi za psihijatrijski tretman. Kragujevac je prvi grad koji je počeo da se bavi tim problemom i ovaj skup jeste prilika da razgovaramo, razmenimo saznanja i iskustva koja bismo, kada zatreba, mogli da primenimo u praksi“, objašnjava dr Gugleta.

Multisektorski pristup rešavanju problema nasilja u porodici ima holistički pristup, kaže Gugleta, naglašavajući brojne, značajne prednosti koje ima u odnosu na tradicionalni model. Nije dovoljno da sektori ponaosob urade svoj deo posla, već je suština u tome da budu povezani i da svi zajedno funkcionišu kao partnerska mreža.

Primer dobre prakse sigurno je kragujevački model, gde je potpisan Aneks Sporazuma o postupanju i saradnji organa i organizacija na području grada u situacijama porodičnog nasilja. Među potpisnicima su Grad Kragujevac, Policijska uprava, Dom zdravlja Kragujevac, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Klinički centar, Školska uprava, Osnovno javno tužilaštvo, Centar za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“, Advokatska komora, Centar za socijalni rad, nevladine organizacije Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i Crveni krsta Kragujevac i svi raniji potpisnici iz 2014. godine.

Cilj Sporazuma je definisanje koordinacija rada partnerskih organizacija u svim fazama zaštite osoba koje trpe nasilje u porodici, unapređenje internih procedura itd. Sporazumom su utvrđene mere i način postupanja prema žrtvama nasilja u porodici i počiniocima porodičnog nasilja, da se smanje birokratske procedure što je u interesu pre svega korisnika, i da ceo proces rešavanja problema bude brži i efikasniji.

Multisektorski pristup rešavanju ovog problema u Kragujevcu predstavlja primer dobre prakse među lokalnim zajednicama u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com