Servisne

METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU: Evo kakvo nas leto čeka!

Prema prognozi Accuweather za idućih 90 dana, očekuju nas pakleni letnji dani. I u Srbiji natprosečne vrućine, ne samo sledeće četiri nedelje, nego i tokom šitavog proleća i leta

U junu se očekuje samo tri relativno kišna dana, dok u julu Hercegovina kišu neće videti. U Bosni je situacija nešto bolja, i biće tek pokoji kišni dan. Sve ovo moglo bi ponovno da dovede do restrikcija i nestašica vode, ako se prognoze, naravno, obistine. Neće biti lako ni poljoprivrednicima kojima je potrebna voda za useve i voće. Slično vreme očekuje se i u Srbiji i Hrvatskoj.

Premda će i dalje biti povremenih prodora hladnijeg vazduha, a prvi je već u četvrtak, i dalje se očekuju i u Hrvatskoj i u Srbiji natprosečne vrućine, ne samo sledeće četiri nedelje, nego i tokom šitavog proleća, i leta.

Pri tome je vrlo verovatno da će i sledećih šest meseci u većini Hrvatske i Srbije biti toplo i to sa temperaturama iznad proseka. Drugim rečima hladnija razdoblja biće kratkotrajna i povremena i manje izražena od razdoblja natprosečno toplog vremena, čak tokom cele godine.

Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza. Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015.

“Prema prognozama imaćemo tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, rekao je Adam Skaif, prognostičar BMO-a. Kada se sagleda celokupna situacija u BiH, 2014. godina, kada su krenuli rekordi, nije bila tako sunčana. Naprotiv, katastrofalne poplave u maju i danas izazivaju sablazan kod svih građana koji su osetili njihovu snagu. Kiša je tada neprekidno padala nekoliko dana, a vreme se nije smirivalo tokom čitavog leta.

Opširnije na Kurir.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com