Društvo

Kazne i sterilizacija umesto azila za pse

Udruženja za zaštitu životinja koja deluju na teritoriji Niša predložila su Strategiju za rešavanje problema pasa lutalica. Kao trajno rešenje vide ograničavanje razmnožavanja životinja masovnim sterilizacijama. Takođe, kažnjavanje vlasnika ako izbace životinju na ulicu.

Procene su da na jednog sterilisanog psa 5 vlasničkih pasa bude izbačeno na ulicu. Neodgovorni vlasnici godišnje izbace oko 1.000 životinja. Zbog toga ove dve mere moraju paralelno da se sprovode, navode u udruženjima.

“Izgradnja masovnih azila i eutanazija nisu trajno rešenje problema već njegovo zanemarivanje. Iako se ovo predstavlja javnosti kao rešenje, zapravo se time samo iznova generiše problem i stvaraju novi troškovi koji se plaćaju iz džepova poreskih obveznika”, dodaju.

Iako u Nišu postoje dva azila u kojima je više od 1.500 pasa, udruženja koja ih vode nemaju finansije da brinu o novim psima.

“Predlažemo i ostvarivanje javno privatnog partnerstva kroz koje bi mogli da se realizuju projekti. Masovna sterilizacija bila bi besplatna, tako da ne bi opterećivala građane kao poreske obveznike. Novac koji se izdvaja za plaćanje odšteta za povrede nastale ujedima pasa ne bi se više koristio za te namene već bi mogao da se preusmeri”, ističu.

Predlog strategije su, kažu, predali gradonačelniku, Gradskom veću i Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

“Strategija posmatra psa kao životinju koja je u stanju da oseti patnju, strah, stres i bol. Spram toga se formiraju metode rešavanja problema, a zarad obezbeđena sigurnosti građana”, dodaju.

Nakon formiranja detaljne Strategije i njenog usvajanja očekuju da se intenzivnom primenom u periodu od maksimalno 5 godina populacija napuštenih životinja smanji na prihvatljivu meru, ne narušavajući biološku ravnotežu što bi moglo prouzrokovati rast populacije drugih životinjskih vrsta. Napuštene žvotinje imale bi adekvatnu veterinarsku pomoć uključujući i eutanaziju, kada je to neophodno.

U izradi strategije učestvovali su Udruženje za zaštitu životinja Niš, Zooplanet, Pseća sreća i FAPS.

 

strategija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com