Društvo

Pomen žrtvama prvog bombardovanja Niša

Pre tačno 75 godina prve bombe su pale na Niš u Drugom svetskom ratu. Povodom 8. aprila, dana kada je 1941. godine poginulo između 400 i 500 Nišlija, delegacije grada i Gradske opštine Palilula položile su vence na spomen obeležje na Starom groblju.

Predstavnici Grada Niša i Gradske opštine Palilula, odali su počast, na Starom niškom groblju “Gorica”, žrtvama bombardovanja Niša 08.aprila 1941.godine. Svetislav Aleksov, član Gradskog veća i Zlatko Šemić, član Veća opštine Palilula, položili su venac na spomen obeležje palim žrtvama. Ove godine, izostalo je učešće predstavnika Udruženja „Stari Niš“, koje neguje tradicije i očuvanje baštine Niša.

Protiv-vazdušna odbrana tadašnje Jugoslovenske vojske uspela je dan ranije da obori jedan nemački avion tipa Meseršmit. Ipak, odlično opremljena nacistička vojna sila napala je ponovo 8. aprila, i to Niš.12919904 392738930873041 8917096883428922305 n

Napad je izvršen sa oko 40 aviona tipa Štuke koji su imali i sistem sirena. Zvuk je dodatno stvarao paniku kod naroda, koji je bežao van grada. Bombardovanje se desilo rano ujutru, a najviše poginulih bilo je među radnicima tadašnje mašinske industrije, koji su bili na poslu.

U rušilačkom pohodu fašističke Nemačke na Srbiju, prvih godina Drugog svetskog rata, samo u aprilskom bombardovanju civilnog stanovništva Niša, stradalo je oko 400 građana a više od 500 je lakše ili teže ranjeno. Bombe su za kratko vreme razorile mnoge objekte, stradali su građani u kućama, na ulici. Svi oni su sahranjeni na niškom Starom groblju u ovoj zajedničkoj grobnici.

Gradska opština Palilula se zalaže za uređenje ovog „spomen kompleksa“ starog groblja pod Goricom. Inicijativu o stalnoj zaštiti “starog groblja” uputili su Skupštini Grada Niša, traže se i donatori za nastavak projekta uređenja i zaštite ovog kompleksa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com