Društvo

Zubari zakupili radna mesta

Niški Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika rešio problem tehnološkog viška. Rade u “svojim” radničkim ambulantama gde imaju oko 25.000 kartona

Stomatolozi i stomatološki tehničari niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, njih 24, nakon što su im radna mesta ukinuta, našli su način kako da reše svoju egzistenciju. Radili su skoro čitavu deceniju kao “neugovoreni” radnici, odnosno platu su morali da zarade na tržištu. Sada je deo radnika odlučio da otpremnine uloži u zakup bivših radnih mesta u ambulantama bivše medicine rada.

Snežana Ivanović nikada nije ni pomišljala da se bavi privatnom praksom jer je uspevala da platu zaradi i kao “neugovoreni” stomatolog. Sada već bivša načelnica Službe stomatologije, našla se na životnom raskršću zajedno sa kolegama iz cele Srbije, kada je država rešila da ukine ove službe pri medicinama rada i hitnim službama.

Naime, oni su još 2007. dobili status “neugovoraca”, odnosno morali su da zarade svoje plate. Većina njih se nije ni trudila već je izabrala lakši način, a to je da tuži ustanovu jer Zakon o radu ne priznaje njihov status. Tako su neki uspeli da profitiraju i da, ne radeći bukvalno ništa, dobiju enormne sume novca koje su pretile da parališu ovaj vid zdravstvene zaštite.

– Ima nas i koji smo pošteno radili, ali kad je država odlučila da “preseče”, našli smo se zajedno sa onima koji su bukvalno sekli granu na kojoj sede. Sa otpremninom koju sam dobila posle 20 godina, nisam mogla ni zubarsku stolicu da kupim. Ovako smo zakupili naša bivša radna mesta. Na licitaciji sam uspela da zakupim dve stolice tako da smo posle dva meseca pauze ponovo počeli da radimo – priča Snežana, koja se ponosi činjenicom da je njihova služba u pet ambulanti imala čak 25.000 kartona.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com