Društvo

Srednjoškolac iz Niša dobio stipendiju Velike Britanije

Učenik iz Niša Đorđe Radenković dobitnik je HMC stipendije, pa će zahvaljujući njoj nastaviti obrazovanje u jednoj od prestižnih srednjih škola u Velikoj Britaniji. Đorđe će se sa još tri vršnjaka iz različitih krajeva Srbije avgusta zaputiti tamo. Tačnije on će boraviti u internatu u Škotskoj.

Đorđe ima 16 godina i učenik je druge godine bilingvalno-matematičkog odeljenja u Gimnaziji ,,Bora Stanković“ u Nišu.

Škole učesnice programa HMC i ASSIST daju stipendistima priliku da podignu nivo svog obrazovanja u izuzetnim uslovima izvođenja nastave. To uključuje potpuno opremljene laboratorije za praktičan rad iz prirodnih nauka, sportske sale, teniske terene, bazene i ogroman broj vannastavnih aktivnosti: gluma, muzika, jahanje, razgovori, debate i razna međuškolska takmičenja.

Đorđe je, da bi dobio ovu stipendiju morao da prođe nekoliko krugova testiranja. On je za Niške Vesti rekao da se prvi krug sastojao iz višečasovnog testiranja znanja engleskog jezika, gde je otpao najveći broj kandidata.

“Zatim, sledili su intervjui, u kojima je specijalna komisija tražila svestrane, celokupne ličnosti, sa širokim spektrom interesovanja. Verujem da su mi ovde prednost dale brojne nastavne aktivnosti i hobiji. Već 10 godina se bavim borilačkim veštinama džiu džicom i aikidom, sviram klavir od trećeg razreda osnovne škole, a poslednjih godinu dana učim i japanski. Volim kinematografiju, crtanje ali sam takođe solidan u naukama i matematici”, istakao je ovaj učenik iz Niša.

On je dodao da sa porodicom puno putuje, pa već ima raznolika iskustva iz svih krajeva sveta. To će mu mnogo pomoći u samom prilagođavnju na život u Škotskoj.

“Kada sam saznao da sam osvojio stipendiju, bio sam jako uzbuđen”, objašnjava Đorđe.

Nas je naravno interesovalo da li će on iskoristiti ovu šansu i svoje školovanje, a možda i život nastaviti van granica naše zemlje.

“Teško je sa 16 godina shvatiti da vam slede korenite promene, da napuštate jedini svet za koji ste ikada znali, i da se verovatno nikada nećete vratiti”, kaže Đorđe i dodaje: “HMC nudi mogućnost završavanja ne samo treće, već i četvrte godine srednje škole u Britaniji, a mala je verovatno da ću se posle toga vratiti da započnem studije u Srbiji”.

Đorđe kaže da je za njega ova prilika velika čast, i obećava: “daću sve od sebe da svoju školu, grad, i državu predstavim na najbolji mogući način”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com