Kultura

Izložba u Galeriji “Srbija”

Od 19 sati večeras do 19. aprila Nišlije će moći da vide izložbu “Akvizicije-otkupi i pokloni za kolekciju Galerije savremene likovne umetnosti Niš (2012-2015)” u Galeriji Srbija. Izložbu čini 11 dela koja su po konkursu Ministarstva kulture i informisanja 2014. godine otkupljena za kolekciju niške Galerije kao i 37 dela poklonjena fondu Galerije, uglavnom od strane umetnika koji su izlagali predhodne tri godine.

Proces formiranja kolekcije niške Galerije započet je odmah po osnivanju 1970. godine. Danas kolekcija ima 1445 inventarnih jedinica (podeljenih u šest zbirki) i po svom obimu i sadržaju jedna od najvrednijih kolekcija naše savremene umetnosti na području uže Srbije. Fond niške Galerije formiran je otkupima, poklonima autora, zahvaljujući Likovnoj koloniji „Sićevo“ i Grafičkoj radionici „Sićevo“.

Marija Dragojlović Crna pudrijera sa srebrom

“Otkup kao najrelevantniji način obogađivanja fonda, dominirao je tokom prvih decenija postojanja Galerije ali početkom devedetih godina XX veka, sa gašenjem gradskih i republičkih fondova za otkup umetničkih dela, ovaj proces je prekunut. Nakon pauze duže od dvadeset godina, sredstvima Ministarstva kulture otkupljeno je 11 dela za fond niške Galerije”, rekli su u Galeriji.

Otkupljeni su radovi umetnika koji do sada nisu zastupljeni u fondu ustanove (Dušan Otašević, Mileta Prodanović, Marija Dragojlović, Vladimir Perić, Aleksandar Mladenović Leka, KatarinaĐorđević, Žolt Kovač, Milan Nenezić i Nikola Vukosavljević) ili su nedovoljno zastupljeni (Miodrag B. Protić i Perica Donkov). Većina od pomenutih umetnika je predhodnih godina imala zapažene samostalne izložbe u Nišu, a otkupljena dela su premijerno izlagana na tim izložbama. Ovakvim pristupom objedinjena je izložbena i muzeološka delatnost niške Galerije.

Velizar KrstićAutoportret

“Pokloni umetnika su, takođe, više nego dragocen način obogaćivanja i popune fonda Galerije Niš zastupljen tokom čitavog dosadašnjeg postojanja. U predhodne tri godine dvadesetdvoje umetnika je uglavnom nakon realizovanih samostalnih izložbi u Nišu, poklonilo po jedno svoje delo”, dodaju u Galeriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com