Društvo

Kvalitetnije čitanje uz grafikone

Za vikend je održana druga po redu obuka za učitelje, nastavnike i stručne saradnike, gde smo delili znanja, iskustva, emocije i radost što imamo novi materijal u rukama koji ćemo moći da primenimo i olakšamo čitanje deci koja imaju teškoće i ne vole da čitaju, kaže Violeta Mihajlović, logoped OŠ Sveti Sava u Nišu.

“U traganju za nečim novim što će ispuniti dušu i srce malih đaka koji pokazuju teškoće u čitanju, naišla sam na grafikone i odmah prionula na posao i njihovu primenu u praksi. Posmatram ozarena dečja lica koja, primenjujući grafikone uz čitanje, ne gube pažnju, nije im dosadno, prepoznaju nepoznate reči i slobodno ih pišu u odredjeni deo, pitaju se, potvrđuju svoje pretpostavke šta će se desiti u priči”, kaže za Niške Vesti Mihajlović.

Deca povezuju sopstvena iskustva sa iskustvima glavnih likova iz priče, prepoznaju osećanja, jasno ih definišu i jos mnogo toga lepog.IMG 20160376 034030

Učenici koji se brzo obeshrabre kod savladavanja procesa čitanja koje podrazumeva, ne samo savladanu brzinu i tehniku čitanja već i razumevanje, produbljivanje i povezivanje sa sopstvenim iskustvom i primenom pročitanog u drugim oblastima, uz primenu grafikona bolje upamte, reprodukuju i primene pročitano u svakodnevnom životu.

Grafikone vole svi učenici u šta smo se uverili na radionicama u Osnovnoj školi “Sveti Sava”, ali su posebno omiljeni učenicima koji vizuelno pamte.

“Učitelji su rado podelili svoja iskustva i prisutnim učesnicima obuke u subotu, ne skrivajući svoje iznenadjenje i zadovoljstvo. Ovo je nešto novo, drugačije i nadamo se da ćemo imati priliku da prezentujemo i drugim školama primenu ovog čarobnog pomoćnog didaktičkog materijala. Sve ovo je u cilju da u škole unesemo osmeh uz čitanje, naučimo decu da shvate značaj prihvatanja čitanja kao važnog životnog pratioca koji donosi mnogo znanja i sa najudaljenijih delova sveta u naše škole i domove”, završava logoped Osnovne škole “Sveti Sava” Niš Violeta Mihailović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com