Društvo

PRVI PUT: Obeležen “Dan vrabaca”

Povodom Međunarodnog dana vrabaca, koji se obeležava 20. marta, učenici osnovne škole „Stefan Nemanja“ napravili su kućiće od tetrapaka za ove ptice.

„Mnoge stvari prolaze nezapaženo dok nam se ne usmeri pažnja i tek tada primetimo da ih više nema. Učenici odavno nisu videli vrapca u gradu, a ni u parkovima. Ovom akcijom hteli smo da skrenemo pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i sačuvamo njihov opstanak“, poručili su u ovoj školi.

U Srbiji se gnezde 3 vrste vrabaca – pokućar, poljski i španski vrabac. Njima se može pomoći postavljanjem kućica za gneždenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prehranom i zaštitom od mačaka. Početkom prošle godine je u Srbiji živelo oko 5 milona vrabaca, a krajem leta njihova populacija je porasla na 10 milijardi, podaci su do kojih su došli u ovoj školi.

Učenici su postavili kućice koje su napravili na časovima u okolini škole. Inače, Dan vrabaca se ove godine prvi put obeležava u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com