Društvo

Učenici iz Niša i Šuje grade mostove prijateljstva

Učenici OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša i ruske škole br.11 iz grada Šuja, u organizaciji profesora istorije Muravjov Aleksandra Nikolajeviča, profesora istorije Đorđa Bojanića i veroučitelja đakona Dejana Jovanovića, nastavljaju saradnju.

Đaci ovih škola se čuju i vede preko skajpa, uče istoriju dveju zemalja, upoznaju se sa znamenitim ličnostima Rusije i Srbije otkrivajući veze među njima i grade prijateljstva koja će trajati. Svoj doprinos dala je i profesorka likovne kulture Ivana Vujić koja je sa učenicaima uradila likovne radove.

“Pomoću novih tehnologija koje se već duži niz godina koriste u niškoj OŠ ,,Bubanjski heroji“, iskoristili smo tehniku koju posedujemo da našim drugarima iz Rusije prikažemo i upoznamo ih sa događajem iz 1809. god na Čegru, Sinđeliću i Ćele kuli, a učenici iz Rusije sus voje vršnjakae u Nišu upoznali sa istorijom grada u kome oni žive”, kaže Bojanić.

Učenici su prezentovali jedni drugima značajne delove iz istorije koji karakterišu njihove gradove i države.

“Od ruskih učenika čuli smo i neke zanimljive podatke da je u 16. veku u Šui bio car Ivan Grozni dok je išao u pohod na Kazan. Čuli smo i da su u 17. veku u Šuji počeli da dolaze strani trgovci. U Šuji su napravljene tkanine i sapun. Zanimljivo je da je na grbu Šuje prikazan komad sapuna. Zanimljiv je i podatak da u Voskresenskoj katedrali u Šuji se nalazi ikona Šujsko-Smolenske Bogorodice. I pored hrama najviši zvonik u Rusiji”, kaže Đorđe Bojanić.

Foto: OŠ “Bubanjski heroji”

“Šuja je grad na reci Tezi. Grad se nalazi na dve obale reke. Nedaleko od Šuje nalazi se veliki grad Ivanovo, to je centar našeg Ivanovskog regiona. Ivanovska oblast je u centru Rusije. Velika ruska reka Volga teče kroz nju. Grad je sagrađen u 14. veku, a možda i ranije”, ispričao je niškim đacima istoričar Aleksandar Nikolajevič Muravjov.

U bivšoj muškoj gimnaziji u Šuji studirao je poznati pesnik Konstantin Balmont. Njegov život je bio delimično povezan sa Srbijom. Konstantin Balmont je popularan ruski lirski pesnik početkom 20.veka.

“Prijateljstvo ga je povezalo sa srpskim naučnikom Aleksandrom Belićem. Poznati pisac je mnogo prevodio Srpske narodne pesme i čak naučio srpski jezik. U našem gradu je 13 škola i 4 koledža. Postoji i odeljenje državnog univerziteta u Ivanovu. Grad ima nekoliko muzeja i jedan bioskop. Kroz grad prolazi pruga. Grad ima svoju televiziju i radio. Mnogi stanovnici se bave sportom u sportskom kompleksu”, ispričao je niškim đacima istoričar Aleksandar Nikolajevič Muravjov.

Na kraju časa učenici su se predstavili i pozdravili jedni druge, to je prelepo videti kada jedni drugima mašu, šalju srca i pozdrave, naglašava Đorđe Bojanić.

“OŠ ,,Bubanjski heroji” iz Niša je već duži niz godina u međunarodnoj saradnji sa ruskim školama, urađeno je zajednički oko desetak dokumentarnih filmova koji svakako zavređuju pažnju gledalaci i iz kojih može dosta toga da se nauči”, naglašava Đorđe Bojanić.

Foto: OŠ “Bubanjski heroji”

On naglašava da ovakav vid nastave veoma pozitivno utiče na motivaciju današnjih učenika, kojima nije strana ova nova tehnologija, ovim načinom lako dolaze do novih informacija i mogu se upoznati sa nekim novim kulturama i istorijom.

“Na ovaj način se i sklapaju nova prijateljstva na društvenim mrežama među učenicima van granica svojih država i na taj način razmenjuju svoja znanja i iskustva”, kaže Bojanić.

“Preko skajpa učenici mogu sarađivati na velikim udaljenostima, nema barijera, samo je potrebna volja za pokretanje ovakve bratske saradnje, koja kod nas u školi traje već duži niz godina sa različitim školama iz Rusije”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com