Kultura

Hrestomatija o znamenitim Prizrencima

“Ova knjiga je način da se, u ova teška i presudna vremena, spasi od zaborava sve ono što je Prizren bio a činili su ga, uz svetinje i istoriju, i ljudi koji su dobro znali da u vremenima teških iskušenja, čuvajući svoju veru i nacionalni identitet, svoju dužnost stavljaju ispred svog interesa. Tako su postali svetionik našoj deci u vremenima koja dolaze”, rekla je o knjizi autor Lela Marković.

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” predstavljena je knjiga o duhovnom sjaju carskog grada Prizrena Lele Marković, koja govori o znamenitim Prizrencima od 14. veka do kraja Drugog svetskog rata, hrestomatija „Prizrenski pomenik”. Predstavljene su najvažnije ličnosti iz istorije, kulture, prosvetarstva i drugih oblasti, rođene u Prizrenu ili vezane za ovaj kraj životom i delom, koje su ostavile trag u veri, borbi za očuvanje nacionalnog identiteta i jezika, umetnosti i drugim oblastima materijalnog i duhovnog života. Napisi o ličnostima su dati hroničarski, izuzimajući tekst o patrijarhu Pavlu, kojim se i završava ovaj pomenik. 4

Viševekovna priča o Prizrenu i znamenitim Prizrencima počinje i završava se u ovoj hrestomatiji predstavljanjem trojice njegovih najvećih duhovnika: Svetog Petra Koriškog, prvog srpskog patrijarha Svetog Joanikija Drugog i poslednjeg preminulog patrijarha Pavla. Među sedamdeset sedam dužih ili kraćih biografija uglednih Prizrenaca nalazi se i biografija prve učiteljice u Nišu Anastasije Naste Dimitrijević. Tekstovi su preuzimani iz različitih izvora i od brojnih autora (blizu osamdeset izvora), što je iznedrilo neku vrstu malog prizrenskog biografskog leksikona.

„Sa njim se gospođa Lela Marković jednom za svagda iskazala, ne samo kao vrsni sakupljač i priređivač građe već i kao istraživač, i zašto ne reći, pouzdani proučavalac”, istakao je Milovan Bogavac.

Pored toga, kako kaže Đorđe Jevtić: „Sa sabranim tekstovima o njima na jednom mestu, ova pomenička knjiga može da posluži i kao svojevrsna literatura budućim istraživačima prizrenske prošlosti. Jer, ona nije pomenik samo o znamenitim ljudima, već se kroz njihovu biografiju i događaje ispisuje svojevrsna hronika koja oslikava stanje i odnose u Prizrenu i okolini u bezmalo milenijumskom razmaku”.

O knjizi su govorili: rektor Prizrenske bogoslovije otac Milutin Timotijević, prof. dr Dragiša Bojović, prof. dr Kamenko Marković, sveštenik Dejan Krstić i priređivač Lela Marković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com