Kultura

Tajnu stare vodenice otkriva Miloš Petković

Večeras je u Narodnoj biblioteci predstavljen novi roman Miloša Petkovića „Tajna stare vodenice – Legenda o sedam mačeva” autora trilogija „Vukovi sudbine” i „Perunov hroničar”. Iako su epsko-fantastični romani Miloša Petkovića doživeli veliku popularnost među čitalačkom publikom, ovog puta autor je ipak odlučio da se oproba u drugom žanru.

  “Tajna stare vodenice” je avanturistički roman sa elementima horora, a prema rečima prof. dr Ivana Drajzla i prvi srpski ansambl roman.

„Ovaj termin je pozajmljen iz kinematografije, gde označava film u kojem ne postoji jedan glavni lik, već više ravnopravnih junaka. Ako uz to dodamo i da svi njegovi junaci već imaju više nego dobro poznatu istoriju, možemo unapred da se naslađujemo ovom kombinacijom pop-kulture i književnosti”, kaže Drajzl.07

U knjizi se prepliću životi mnogih poznatih likova iz sveta književnosti i istorije, ali poseban pečat priči daju vidarka sa Rtnja Iskra Perunović, poznati britanski pisac i srpski etnolog, vlaška veštica Amalija i trojica vampira: Petar Blagojević, Arnaut Pavle i Sava Savanović, koji u Medveđi, Kisiljevu i Zarožju čuvaju tajnu staru nekoliko vekova.

„Početna ideja bila je da se svi ovi sjajni likovi nađu u jednoj priči, zajedno, i pokažu sav svoj sjaj, zabave čitaoce i nastave da žive. Ukoliko sam uspeo u tome (a sud će dati čitaoci, naravno), onda ponosno mogu da kažem da sam ostvario još jedan veliki san jer sam odrastao uz mnoge od likova iz ove knjige”, reči su Miloša Petkovića.

„Miloš Petković ubedljivo kreira nestvarnu stvarnost, ono što je jedino u književnosti moguće, da delimično obistinjuje najdrevniji san o lakom putovanju čoveka kroz vremena i prostore, i u iste izazovne situacije stavlja književne likove, odnosno, istorijske ličnosti koje se u realnom vremenu nisu mogle poznavati i vodi ih pravo u Srbiju kao žarište svih misterioznih dešavanja”, kaže Milica Vučković.

Recenzije za roman potpisali su frontmen grupe Ortodox Celts Aca Seltik i prof. dr Ivan Drajzl. Za naslovnicu se pobrinuo ilustrator Igor Krstić, dok je poznati muzičar Oliver Katić poslužio kao model za izradu portreta Save Savanovića, koji se nalazi na poleđini knjige.

Za muzički deo programa pobrinuo se Nikola Mitrović, pevač benda „Pop, herc, karo”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com