Politika

Skupština grada “efikasan cirkus”

Predsednik skupštine grada Mile Ilić ocenio je rad niškog parlamenta u protekle četiri godine kao efikasan, dok odbornici opozicionih stranaka kažu da su sednice skupštine u najmanju ruku bile “čudne”.

U prilog tome da je parlament radio dobro Mile Ilić ističe poštovanje poslovnika i to da nije bilo pitanja koje je stiglo do njega a da o tome nisu odlučivali odbornici u još aktuelnom sastavu.prof dr mile ilic

“Mislim da je skupština u ovom mandatu radila u demokratskoj atmosferi. U ovom periodu nije bio sankcionisan ni jedan odbornik niti je ijedna sednica prekinuta zbog nekog skandala”, rekao je Ilić.

Svaka sednica bila je dostupna javnosti putem direktnog televizijskog prenosa, osim one održane u novembru kada su, kako kaže, imali “tehničkih problema”. Tada su odbornici DS, NPS, DSS i SDS onemogućili održavanje sednice zbog izostanka prenosa, ali su sednicu “po kratkom postupku” završili odbornici skupštinske većine.

“Svako zasedanje imalo je 40 do 50 tačaka dnevnog reda, donosile su se mnoge odluke uz poštovanje parlamentarne demokratije i mnogi od predloga su prošli jednoglasno”, rekao je šef odborničke grupe SNS Dejan Jovanović.

On je ocenio da su poslednje četiri godine na političkoj sceni Srbije bile turbulentne, što je uzrokovalo često menjanje odborničkih grupa. Ujedinjeni regioni Srbije su prestali da postoje, a niko nije želeo da bude njihov pravni sledbenik, pa su se, shodno tome, odbornici opredeljivali za druge grupe.

Odbornik SDS Boban Mihajlović smatra da rad skupštine nije bio toliko efikasan.

“Često nije bilo kvoruma, sednice su otežano počinjale i nastavljale. Stranke koje su činile skupštinsku većinu vrlo često su bile u sukobu i nisu dolazile do rešenja”, kaže Mihajlović.

12810193 10209105130691660 1264664241 oOpozicija zamera i to što se na poslednjoj sednci nije našao izveštaj Državne revizorske institucije, uprkos tome što niko od njihovih odbornika nije zvanično tražio da se ta tačka uvrsti u dnevni red. Za sazivanje hitne sednice oko ovog pitanja falio im je jedan potpis.

“Bez obzira na to što nismo imali 21 potpis, čelnici grada imali su moralnu obavezu da objasne građanima zašto je bilo toliko nepravilnosti u izveštaju DRI i gde su potrošene njihove pare”, rekao je Milan Lapčević iz Demokratske stranke Srbije.

Da sednice nisu bile toliko efikasne složio se i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Razlog tome vidi u “političkom prepucavanju”.

“Svaki početak naše skupštine ličio je na cirkus, a predsedavajući je trebalo da oduzima reč onima koji su izlazili iz koloseka. Sednice bi tajale mnogo kraće da pojedinci nisu koristili govornicu da bi dobili pažnju medija”, ocenio je zamenik gradonačelnika Slavković.

Skupština u trenutnom sastavu može da radi do kraja mandata. Međutim, praksa je da se sednice ne sazivaju nakon raspisivanja lokalnih izbora, osim u hitnim slučajevima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com