Zdravlje

BEZBOLAN POROĐAJ: Epidural i u niškom porodilištu

Od početka godine, od kada je bezbolan porođaj dostupan svim porodiljama u Srbiji, svaka koja se porodila u GAK-u niškog Kliničkog centra, dobila je epidural. Naravno, ukoliko je zahtevala i ako je medicinsko stanje dozvoljavalo, rekao je Niškim Vestima direktor KC Zoran Radovanović.

Ipak, do pre dve nedelje tek jedna do dve porodilje dnevno zahtevale su “bezbolan porođaj”, od desetak njih koje tokom dana donesu novi život na svet.

“Pripremili smo se za epidural i svi naši anesteziolozi su obučeni da daju ovu vrstu anestezije”, kaže dr Radovanović.

Epidural posebno uzima maha poslednje dve nedelje od kada su u niškom porodilištu svi anesteziolozi, potvrdio je direktor GAK-a Bojan Lukić.

“Svaka porodilja bude obaveštena da ima mogućnost bezbolnog porođaja, a od kada su svi anesteziolozi kod nas možemo to da postignemo” rekao je dr Lukić Niškim Vestima.

Ranije je samo polovina anesteziologa u Kliničkom centru bila spremna da porodilji da epidural. Radovanović ovakvu situaciju objašnjava time što se ova anestezija daje injekcijom između pršljenova, što je veoma rizično. Ipak, sada su svi spremni da daju epidural i porodilje nemaju oko čega da brinu, uveravaju u Kliničkom centru.

“Od početka godine nismo imali ni jednu žalbu niti pritužbu porodilja na to da ne mogu da dobiju epidural. Sada svi anesteziolozi rade u svojoj smeni i svakoj porodilji anesteziju daje lekar čija je smena, tako da nema mesta zloupotrebama”, kaže Radovanović.

Do prvog januara 2016. godine epiduralna anestezija nije bila o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a njihove cene bile su neujednačene u srpskim porodilištima. Od 3100 porođaja u niškom Kliničkom centru tokom prošle godine, epidural je dobilo svega dvadesetak porodilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com