Stari Niš

Novogodišnje čestitke sa početka prošlog veka

Od kako imamo mobilne telefone i Internet, stari dobri običaj slanja novogodišnjih čestitki više nije u modi. Setite se kada ste poslednji put poslali novogodišnju čestitku, ili kada ste je dobili, a onda se setite i onog lepog uzbuđenja koje je umelo da nas preplavi kad otvorimo poštansko sanduče i u njemu pronađemo čestitku sa koje nam se smeši Deda Mraz, a u njoj mnogo lepih želja od nekoga ko živi daleko od nas a ko nam je drag.

Od srednjeg veka postojao je običaj da se za vreme božićnih i novogodišnjih praznika obilaze rođaci i prijateljii da im se tom prilikom odnesu simbolični pokloni.

Priča se da je prva božićna čestitka proizvedena u Londonu, 1843. godine, kada je ser Henri Kol, pisac, novinar i urednik, odlučio da pronađe novi način kako rodbini i prijateljima da čestita praznike a da uštedi vreme koje bi potrošio odlazeći da im lično saopšti svoje želje. Obratio se članu Kraljevske akademije Džonu Kalkotu Horsliju koji je ručno naslikao božićnu čestitku na kojoj je bili prikazana porodica okupljena oko praznične trpeze.
Od tada je prošlo više od dvadeset godina pre nego što su čestitke počele da šire, prvo u Engleskoj a zatim po celoj Evropi i Americi, samo zato što je u to vreme proizvodnja čestitki bila vrlo skupa kao i poštanske usluge.

Oslobođenjem Niša od Turaka i prodorom evropskog uticaja u naše krajeve, i u Nišu se počelo sa slanjem novogodišnjih čestitki. U nedostatku posebnih specijano za tu priliku napavljenih, često su se koristile obične razglednice. Čestitala se Nova Godina, Božić (Hristovo Roždesto, kako piše na jednoj od razglednica), ali i slave i drugi srećni događaji.

1899

1900

1901

1904

1908

1912

rozdestvo

stanica

Ulogu nekadašnjih novogodišnjih čestitki sve češće zauzimaju mejlovi i sms poruke, a nekada je pisanje i slanje poštom bilo jedan od najdražih običaja. U sukobu generacija, starinske čestitke polako gube bitku.
Ipak, i dalje ima onih koji ne dižu ruke od starog običaja i sa uživanjem svake godine ispisuju novogodišnje čestitke.

Ako niste godinama poslali nekome čestitku, uradite to ove godine, slanje mejlova i SMS poruka jednostavno nije isto, vratiće nas u lepe godine detinjstva, kada smo još verovali u Deda Mraza, i sigurno ćete nekoga obradovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com