Društvo

OFICIRSKI BAL! Tradicija i ponos na jednom mestu (FOTO)

Lekcija o tradiciji, otmenosti i odmerenosti – tako može da se nazove ovogodišnji drugi po redu Oficirski bal u „Belom holu“ Doma Vojske koji je održan sinoć u organizaciji komande Garnizona Niš. Zvanice su bile u prilici da prate program koji je obilovao tradicionalnim pesmama i još boljom igrom plesne grupe “Tamo daleko” koja je sve zadivila i na kraju pozvala na podijum zvanice, da uz taktove valcera učine veče bajkovitim, kako je ono zaista na kraju i izgledalo.

Oficirski bal je ove godine organizovan po drugi put, nakon što je prošlogodišnjim balom, na inicijativu komandanta Kopnene vojske, posle 74 godine ova divna tradicija obnovljena i u našem garnizonu. Glavni “krivac” za vraćanje tradicije posle sedam decenija je komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, koji kaže da je Vojska uvek bila deo naroda i da će on zajedno sa svojim kolegama svakim danom činiti da Vojska i građanstvo budu bliski.

1

“Nekada ovde u Nišu tancovali su sa svojim suprugama i prijateljicama oficiri Drugog pešadijskog puka Knjaza Mihajla, Gvozdenog puka ali i oficiri Šesnaestog puka cara Nikolaja II Romanova. Mi danas želimo da nastavimo tu tradiciju i da se setimo te srećnije, dostojanstvenije i vedrije Srbije”, rekao je general Simović na početku bala.

4

Pored umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i niške vokalne grupa „Konstatnin“, na balu je nastupila po prvi put i plesna grupa garnizona Niš „Tamo daleko“ na koju su u Garnizonu veoma ponosni.

2

Kao što to obično biva kada je Vojska u pitanju, sve je bilo organizovano do najsitnijih detalja. Od minutaže, preko sleda događaja do “hiruške” preciznosti igrača koji su obojili bal svojim divnim uigranim koreografijama. Igralo se “Oficirsko kolo”, “Kolo kraljice Drage Mašin”, “Kolo kralja Aleksandra” “Kraljevo Kolo”, valceri i popularna „Niška banja“.

6

Na jednom mestu bili su sinoć iskusni oficiri, mnogi od njih i učesnici ratova, pored njih mlade tek stasale starešine sa svojim pratnjama, predstavnici gradskih institucija i obično građanstvo. U jednoj slici stalo je ono čemu general Simović teži, jedinstvo Nišlija – građanstvo i Vojska u istoj priči, veče protkano tradicionalnom igrom i pesmama koje su nas vodile vekovima. Sve to činilo je da ovo veče bude bajkovito, kao na svakom balu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com