Društvo

ANTIĆ: General Milosav Simović izgovorio istinu o Josipu Brozu Titu

Uz intoniranje himne i rezanje slavskog kolača u Domu vojske Srbije u Nišu u sredu, 16. novembra 2022. godine obeležen je Dan kopnene vojske Srbije, Dan pešadije i krsna slava Đurđic. Tom prilikom general-potpukovnik Milosav Simović obratio se prisutnima prigodnom besedom u kojoj se dotakao uloge Josipa Broza Tita u Prvom svetskom ratu, pa su njegove reči brzinom svetlosti postale viralne na svim društvenim mrežama, prenosi sajt srpskaistorija.com.

Istoričar prof. dr Dejana Antića sa Filozofskog fakulteta iz Niša da prokomentarisao je njegovu izjavu.

Кonstatujući da je „po prvi put posle Drugog svetskog rata, jedan aktivni general srpske vojske javno izgovorio godinama prećutkivanu istinu o Josipu Brozu Titu“ i da od general-potpukovnika Milosava Simovića nije očekivao ništa manje jer se radi o časnom oficiru dokazanom u borbi i odanom kosovskom zavetu, prof. Antić navodi:

Prof. dr Dejana Antića sa Filozofskog fakulteta iz Niša, Foto: www.srpskaistorija.com

„Istina je da je Tito za vreme Prvog svetskog rata bio pripadnik 42. domobranske pešačke divizije, poznatije kao Vražja divizija, čije su redove popunjavali Hrvati sa područja Hrvatske i Slavonije. Vražja divizija važila je za udarnu pesnicu austrougarske vojske i njeno ljudstvo je aktivno učestvovalo u bitkama na Ceru i Кolubari. Кao pripadnik 10. čete, 3. bataljona, 25. pukovnije 42. domobranske divizije Josip Broz Tito, potonji sin naših naroda i narodnosti borio se protiv Srba na ratnim poprištima od Drine preko Gučeve do Mačkovog kamena. Njagova 25. pukovnija posebno se isticala po svireposti i okrutnosti nad srpskim civilnim stanovništvom Podrinja, Jadra i Mačve“.

Antić smatra da je dobro što pored crkvenih velikodostojnika, i najviši predstavnici vojske Srbije kao drugog stuba srpske državnosti, poput generala Milosava Simovića, više ne robuju ideološkim mantrama iz prošlosti već stvari nazivaju pravim imenom, i veruje da je ovakvo javno iznošenje istorijske istine jedini put do nacionalnog otrežnjenja srpskog naroda.

Priredio, Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta srpskaistorija.com

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Da su mu četnici Dragoljuba Mihailovića poklali familiju verovatno da se ne bi tako prsio. Obojica (i Tito i Draža) su bili zlotvori, svako na svoj način i obojica su srpski ali i ostale narode na ovom postoru zavijali u crno. Slavimo Đinđića, dajemo ulicama i bulevarima njegovo ime a svesno ili nesvesno zaboravljamo da je javno pozivao NATO da jače i duže bombarduje Srbiju i srpski narod!!! I on postade demokratski premijer koji bez dana radnog staža ostavi svojoj udovici za prosečnog srbina nezamislivo bogatstvo!!!!

    1. Simović samo govori istinu i želi pomirenje i praštanje dva od države priznata oslobodilačka pokreta u Drugom svetskom ratu. BOŽJA ISTINA u kojoj jednako žali žrtve oba pokreta.

  2. Ako je sve to tacno Generale ,zasto ste cutali do sada ,trebali ste da to kazete mnogo mnogo ranije. Nego je ideologija nekad I jaca I od patriotizma ,konkretno …posle prvog svetskog rata ,ratni vojni invalidi su prosili ,po gradovima srbije bez ikakvih sredstava za zivot ,dok su na drugoj strani cinovnici bili zasticeni. U Yugoslaviji posle drugog svetskog rata ,ratni vojni invalidi su bili osigurani, da ne govorimo o radnickim pravima .Moj otac je sluzio vojsku kraljevine ,narednik je tukao vojnike kundakom ,toga u Titovoj Yugoslaviji nije bilo. Ideja socijalizma ne pripada jednom coveku , generacije su se borile protiv kapitalizma ,da li jedan covek moze imati toliki uticaj ,na tolike promene , drugo da li znate koliko je Srba bilo u Cerskoj bitki na drugoj strani , cuo se juris sa obe strane pa ako zamerate jednom hrvatu ,jos veca bi osuda trebala biti za Srbe . Koliko je oficira Srba iz Slavonije je bilo na drugoj strani .Sa ove vremenske distance, je lako donositi sud ali su tada vremena bila prilicno komplikovana.

  3. Crkva Vojksa koja propagandom vec 30 godina protiv Tita i Jugolsavije ne mogu da ga gledaju i da slušaju misli mda mogu da ga izbriše plaše se te ideje
    E moj ti ko si ti da pričaš o čoveku koji za tebe pojam, ti si General za pašnjake te iste ovce koji veruju isto kao ti 🙂

    1. Што тако извређа човека!?
      Претпостављам да си сам стручњак за пашњаке и овце, па отуд и тај примитивизам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com