Društvo

Nova znanja za 1500 osnovaca

Zahvaljujući časovima koje posećuju 1500 učenika viših razreda osnovnih škola sa teritorije Gradske opštine Medijana steći će nova znanja u oblasti IT tehnologije i naučiti da naprave svoje android aplikaciju. U okviru projekta „Napravi svoju aplikaciju“ na tročasovnoj radionici deca se upoznaju sa programiranjem u Scratch-u i uče da kreativno razmišljaju, rade u timu i razvijaju sistematizovano rezonovanje.

Po rečima predsednika Gradske opštine Medijana Zorana Stojanovića, ovo je nastavak projekta „Ulog u budućnost“ u okviru kojeg su osnovne škole sa područja najveće niške opštine dobile po dva laptopa i jedan štampač.

“Nadam se da će naši učenici steći nova saznanja i da će dobiti dobru osnovu za dalje usavršavanje i školovanje, ali i da će im ove radionioce poslužiti u daljem radu. Nova oprema i učenje koje će im omogućiti da nađu svoje mesto u svetu”, rekao je prvi čovek najveće niške opštine i zahvalio niškom Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju što je omogućio da se časovi odvijaju u njihovim prostorijama.

 WP 20160223 11 36 03 Pro

Projektom koji traje šest meseci, u vredsnoti milion i po dinara, GO Medijana pridružuje se višemilionskoj zajednici koja priprema mlade za život u 21 veku.

Učenici po jednog odeljenja petog i učenici po dva odeljenja šestog i sedmog razreda iz 10 niških škola imaće priliku da se upoznaju sa ovakvim vidom programiranja i odluče da li će se i dalje usavršavati. Code.org organizuje svetski čas programiranja na kome je 2014. učestvovao Barak Obama, a 2015. je održano skoro 200.000 pojedinačnih promotivnih događaja sa preko 11 miliona učensnika.

Ogromna potreba za mladim i talentovanim programerima navela je države svih zemalja da promovišu ovaj model kako bi razvili motivaciju kod dece i usmerili ih ka budućim zanimanjima. Osim toga, kreativno mišljenje i programiranje nije više rezervisano samo za programere, već ga koriste sve profesije kao pomoć u obavljanju svog posla i kao dopunu standardnim aplikacijama koje koriste. Više od 100 miliona đaka je probalo da programira na ovaj način.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com