Društvo

Ruskom humanitarnom centru u Nišu ista prava kao NATO

Srbija ima pripremljen sporazum u kojem su predviđene sve istovetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ima i sa predstavnicama NATO koji se nađu na teritoriji Srbije, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Taj sporazum, naveo je Nikolić, nije potpisan prilikom posete predsednika Vladimira Putina, ali bi vrlo lako moglo da se desi da kruna posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva bude i potpisivanje tog sporazuma.

„S obzirom da smo vojno neutralni, to bi to bio dobar balans, ali i praktičan dokaz neutralnosti“, izjavio je Nikolić Sputnjiku.

Prema njegovim rečima, mi bismo time pokazali ravnotežu, tim pre što je Srbiji taj centar izuzetno potreban i uopšte ne predstavlja vojnu organizaciju, već pomoć pri iznenadnim elementarnim katastrofama od kojih Srbija ne može da se odbrani sama i zbog kojih taj centar i postoji.

O tome će se, naveo je on, u Srbiji razgovarati do posete predsednika ruske vlade i tada bi mogao da bude spreman za potpisivanje.

Na pitanje da prokomentariše reakcije iz Rusije povodom potpisivanja sporazuma s NATO, predsednik Srbije kaže da je prerano došlo do negativnih komentara najpre u srpskim, a potom i ruskim medijima.

Istovremeno, reakcija ruske vlade je, po njegovom mišljenju, bila „veoma iznijansirana i izbalansirana i prihvatljiva za Srbiju“.

„Rusija je primetila u prvoj izjavi da su to sporazumi o kojima se na izvestan način Srbija približava NATO, ali je i istakla da svakako očekuje da Srbija zadrži svoju vojnu neutralnost, što ćemo mi sigurno i učiniti“, naveo je Nikolić i dodao da i Rusija ima dosta sporazuma sa NATO.

Ovo je nama peti sporazum sa NATO, a kako je Nikolić objasnio, to je namenski sporazum i odnosi se prvenstveno na ogromnu količinu ubojnih sredstava koji se nalaze u jednom remontnom zavodu u Srbiji, koje mi ne smemo ni da pomerimo, zato što nemamo tehnologiju za njegovo uništavanje kakvu ima NATO.

„Jedva čekamo da oslobodimo čitav jedan grad u Srbiji – Kragujevac – od opasnosti da bi moglo da se desi nešto što se desilo Paraćinu pre više godina“, rekao je on.

Predsednik Nikolić je naglasio da je to sporazum koji se tiče „prava, privilegija, to su diplomatska prava i diplomatske privilegije koje imaju sve ambasade u Beogradu“.

Prema njegovim rečima, „mi smo čak i Fijatu dali nekakve olakšice koje nemaju druge firme, posebno u pogledu plaćanja, u pogledu doprinosa… Sve je to potpuno normalno“.

„Uostalom, vojna neutralnost ne znači neprijateljstvo prema NATO. Mi samo možemo da iskoristimo sve mogućnosti koje se u okviru NATO pružaju državama, a ne članicama. I u ovom sporazumu potpuno jasno piše da niti mi na ovaj način ističemo kandidaturu, niti NATO prihvata našu kandidaturu za clanicu“, objasnio je predsednik Srbije.

Ističući da ne postoji osnov za kritike povodom potpisivanja ovog sporazuma, Nikolić kaže da ovde postoje dežurni kritičari i to dve vrste – jedni koji su učestvovali u svim dosadašnjim sporazumima sa NATO i drugi koji nikada ni u čemu nisu učestvovali.

Oni, kako kaže, nikada nisu vodili državu, nikada je neće ni voditi, nisu bili parlamentarni u vreme kada su sklapani ovi sporazumi i onda mogu da se junače i kažu da bi oni drugacije.

„Mi jednostavno živimo u okruženju koje je takvo kakvo jeste. Srbiju da izmeštamo nigde nećemo i ne možemo, dakle tu smo i ostajemo kao kamen u cipeli nekima koji misle da bi trebalo da se priključujemo baš u svakom obliku Zapadnoj alijansi. Mi to nećemo i ja mislim, dok mi pobedujemo, da nećemo, a sumnjam i da će ikada pobediti neko bi mogao da uvede Srbiju u NATO“, rekao je Nikolić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com