Društvo

Niš u istom rangu sa razvijenim gradovima, a na evidenciji 50

Nezaposlenost je i dalje osnovni problem u Nišu. Više od 30.000 naših sugrađana redovno se javlja u takozvani Biro rada pokušavajući da upravo preko te službe nađe posao. Da bi taj broj smanjila Nacionalna služba za zapošljavanje ponudila je i ove godine preduzetnicima subvencije za nova radna mesta, ali i nezaposlenim licima da to učine preko programa samozapošljavanja.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurse za dodelu sredstava za samozapošljavanje, ali i za poslodavce za zapošljavanje lica koja spadaju u kategoriju teže zaposlenih.

Uprkos tome što se suočava sa tako velikim brojem nezaposlenih, i što je upravo to rak rana Niša, naš grad spada u red razvijenih gradova u Srbiji i kao takav za nova radna mesta preduzetnici će dobijati samo po 150.000 dinara. Poređenja radi u Gadžinom Hanu visina sredstava koja se dodeljuju je 250.000.

“Ovde je reč o pravno političkom problemu. Nas su savetovali da registrujemo firmu u nekoj opštini koja se tretira kao nerazvijena, jer ćemo tako više sredstava da dobijemo. Poslujemo u opštini Pantelej, koja takođe spada u red nerazvijenih opština u Srbiji, a prema ovom konkursu na nas se gleda kao da poslujemo u lokalnoj samoupravi Niš, gradu koji se tretira kao visoko razvijen”, kaže preduzetnica iz Panteleja i dodaje da joj onda nije jasno čemu služe Gradske opštine koje su formirane u Nišu.

Iz ove paradoksalne situacije nema izlaza, već preduzetnici mogu samo da se uklapaju u kriterijume navedene u objavljenom konkursu.

“Nacionalna služba za zapošljavanje ne određuje stepen razvijenosti, već samo koristi zvanično rangiranje”, kažu Niškim Vestima u filijali u Nišu.

nacionalnasluzba4

Foto: Print screen

Konkurs je raspisan 17. februara 2016. godine, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih Programom rada NSZ za 2016. godinu, dodaju u ovoj filijali.

Inače u januaru 2016. godine, registrovano je 48.212 lica na evidenciji Filijale Niš koja obuhvata grad Niš, Aleksinac, Ražanj, Svrljig, Gadžin Han, Doljevac i Merošinu. Samo u gradu Nišu je registrovano 32.830 nezaposlenih lica.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima odobrava se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru, u jednokratnom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovo se pre svega odnosi na mlade do 30 godina i starije od 50, nezaposlena lica koja su prijavljena na evidenciju Nacionalne službe po osnovu viška, pripadnici romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom i radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći.

nacionalnasluzba1Visina subvencije je određena stepenom razvijenosti opštine prema mestu zapošljavanja lica i iznosi: 150.000 dinara po licu, odnosno 180.000 dinara za osobe sa invaliditetom i radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći u prvoj i drugoj grupi opština;

-200.000 dinara po licu, odnosno 240.000 dinara za osobe sa invaliditetom i radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći, u trećoj grupi opština;

-250.000 dinara po licu, odnosno 300.000 dinara za osobe sa invaliditetom i radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći, u četvrtoj grupi opština i devastiranim opštinama.

Informacije o javnim pozivima i konkursima sva zainteresovana lica mogu dobiti u svakoj organizacionoj jedinici NSZ ili putem Pozivnog centra NSZ, pozivom na broj: 0800/300-301 (besplatan poziv iz fiksne telefonije).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com