Društvo

Niš je jedini grad u Srbiji koji ima Kancelariju za saradnju sa dijasporom

Sem učenja jezika, Nišlijama sa novim, evropskim i drugim adresama pomažu da elektronskim putem obezbede izvode iz knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, ili dokumenata za ličnu kartu i pasoš

Dijaspora nam je bitna za opstanak. Bitnija od Rusije i Amerike. Nažalost, zapostavili smo je, pa je, recimo, grad Niš do sada iskoristio samo pet odsto potencijala niške dijaspore. Pritom je Niš jedini grad u Srbiji koji ima Kancelariju za saradnju sa dijasporom, i već je na putu da postigne bolje rezultate na tom planu.

Za početak, bilo bi dobro da takvu saradnju na sličan način organizuju i sve druge lokalne samouprave u zemlji, kaže Srđan Aleksić, gradski većnik u čijoj je “nadležnosti” ova kancelarija.

U niškoj Kancelariji se pripadnici dijaspore mogu informisati ili završiti različite poslove vezane za državljanstvo, lična dokumenta ili zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje. Kancelarija ima virtuelnog matičara, koji Nišlijama sa novim, evropskim i drugim adresama pomažu da elektronskim putem obezbede izvode iz knjiga rođenih, venčanih ili umrlih, ili dokumenata za ličnu kartu i pasoš. NJihovoj deci Kancelarija obezbeđuje učenje srpskog jezika preko Skajpa. Časove drže studenti završnih godina niškog Filozofskog fakulteta. Grad Niš je, takođe, zaključio sporazum o kulturnoj saradnji Galerije savremene likovne umetnosti i Fakulteta umetnosti sa Galerijom Art point 222 u Beču, gde će biti organizovane “niške izložbe”. U Beču se upravo traži izložbeni prostor u kojem bi svoje postavke predstavio i niški Narodni muzej, koji ima “značajnu zbirku eksponata, od praistorije do danas”, pošto Niš sada među najstarije gradove na Balkanu. U planu je da u Beču, kao i drugim gradovima Zapadne Evrope “gostuje” i Narodno ili Pozorište lutaka, kao i druge kulturne institucije, i obrnuto. U sklapanju takvih, kulturnih “poslova” posreduje dijaspora, a pre svega Savez Srba Austrije.

– Pripadnici niške dijaspore jesu ili mogu biti ambasadori naše Kancelarije za dijasporu i našeg grada. Za početak, Niš Evropi može da ponudimo bogato kulturno-istorijsko nasleđe, i to ne košta mnogo. Takođe, uveliko nudimo i niške privredne i druge potencijale, kako bi privukli različite investicije. Nameravamo da se u narednom periodu bavimo dijasporom u zemljama Zapadne Evrope, kao i drugim delovima razvijenog sveta, kako bi njene potencijale – ljudske, finansijske i u znanju, približili matici, povezali sa maticom i njenim institucijama. Tako će biti bolje i njima i nama – kaže Aleksić.

On još kaže da je nedavno boravio na Sajmu nekretnina u San Dijegu, gde se uverio da se “naša dijaspora” ne samo uspešno bavi nekretninama, već “želi da uspostavi saradnju sa Nišom i drugim lokalnim samoupravama” u oblasti investiranja u ovu oblast. Prema njegovim rečima, član Borda Rilatorsa Dragiša Novaković će za početak pomoći da srpski potencijali u poslovima sa nekretninama budu predstavljeni na Sajmu nekretnina u Nici. Niš je u pregovorima sa nekoliko gradova u Srbiji kako bi zajednički učestvovali na tom sajmu.

Opširnije na Danas.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com