Magazin

DAN KADA SE OPRAŠTAJU SVI GRESI: Ne brinite, ovaj svetitelj se danas moli za vas

Vernici i crkva se danas sećaju Prepodobnog Jefrema Sirina, najznačajnijeg crkvenog oca sirijske tradicije i svetitelja koji je živeo u doba cara Konstantina u 4. veku.

Prepodobni Jefrem Sirin rođen je u Siriji u porodici siromašnih roditelja u vreme cara Konstantina Velikog. Predanje kaže da je mladost proveo burno – bio je poznat kao prek čovek i ljutit ratnik koji je neumereno trošio i ponašao se razuzdano.

Ipak, u nekom momentu Jefrim je prelomio i potpuno promenio život posvetivši se potpuno molitvi i Bogu. Bio je učenik svetog Jakova Nisibijskog, a savremenik i prijatelj Vasilija Velikog. Uskoro se pokazao kao veliki govornik. Jedan spis govori da se „lila mudrost s jezika njegovog kao medeni potok, a iz očiju su mu neprestano tekle suze“.

Jefrem je, priča kaže, bio jako vredan i neprestano je pisao knjige i podučavao monahe i narod, pa su iza njega ostala mnogobrojna dela koja se i danas proučavaju. Najpoznatija je molitva uz Časni post: Gospodi i Vladiko života mojego.

Opširnije na Dnevno.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com