Društvo

Toplane monopolisti – centralno postalo luksuz

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša upozorava da je opstanak sistema daljinskog grejanja doveden u pitanje jer je „postalo najskuplji vid grejanja“.

U pismu upućenom Vladi Srbije, zaštitniku građana i povereniku za zaštitu ravnopravnosti se navodi da toplane u Srbiji sve svoje probleme rešavaju povećanjem cene svojih usluga, ne dozvoljavajući pri tom građanima da raskinu ugovor o grejanju.

„Da bi ojačale svoj monopolski položaj, toplane su se udružile u Udruženje toplana Srbije koje zapravo predstavlja kartel jer se tu dogovaraju cene, metodologije obračuna cena, kao i zakonodavstvo u oblasti komunalnih usluga“, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik „Foruma“ Jovan Jovanović.

Oni su podsetili da je Udruženje toplana Srbije učestvovalo u donošenju Metodologije za određivanje cene snabdevanja krajenjeg kupca toplotnom energijom, dok tu mogućnost nisu imala udruženja potrošača.

„Primena metodologije, koju su radili sami monopolisti, ima za posledicu da se u fiksnim troškovima grejanja nalaze i troškovi koji su neprihvatljivo visoki, a ima i onih koji su potpuno neprihvatljivi“, i navode u „Forumu“.

Opširnije na B92.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com