U fokusu

Rok za odgovor na žalbu na dugo suđenje – 2 meseca

Građani Srbije od 1. januara mogu da računaju na nova zakonska rešenja o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i jakim alkoholnim pićima.

Krajem februara stupiće na snagu i novi Zakon o oružju i municiji.

Prvog dana nove 2016. godine stupa na snagu Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji predviđa mogućnost da građani podnesu prigovor i žalbu ako smatraju da sudski proces predugo traje.

Prigovor se podnosi predsedniku suda, a on ima rok od dva meseca da na njega odgovori.

Predsednik suda odluku donosi na osnovu izveštaja koje mu o sudskom postupku podnose nadležni sudija i tužilac, a stranka ima pravo na žalbu ako je njen prigovor odbijen ili ako predsednik suda o njemu ne odluči u roku od dva meseca od prijema prigovora.

Pravo na žalbu je moguće i u slučaju ako je prigovor usvojen, a procesne radnje za ubrzanje postupka se ne preduzimaju.

Zakonom je predviđeno i novčano obeštećenje koje može da iznosi od 300 do 3.000 evra.

Od 1. januara počinje primena i Zakona o jakim alkoholnim pićima, koji predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije.

Cilj zakona je liberalizacija uslova za proizvodnju jakih alkoholnih pića, a to će, prema očekivanjima Vlade Srbije, dovesti do smanjenja troškova proizvodnje i samim tim do povećanja broja registrovanih proizvođača.

Zakon dozvoljava promet jakih alkoholnih pića između svih subjekata na tržištu kada je jako alkoholno piće i destilat predmet dalje dorade i prerade, a njime se reguliše postupak registracije geografske oznake i njeno korišćenje, čime se štiti intelektualna svojina u toj oblasti i omogućava dodata vrednost jakim alkoholnim pićima.

Krajem februara počinje da se primenjuje novi Zakon o oružju i municiji, koji je usvojen u Skupštini Srbije 20. februara ove godine, budući da je propisano da on stupa na snagu godinu dana od početka primenjivanja.

On predviđa dva nova uslova za posedovanje oružja – zdravstvenu sposobnost i opravdan razlog za nabavku oružja.

Ciljevi zakona su da omogući efikasnu kontrolu posedovanja i prometa oružja, a drugi je da legalnim i savesnim vlasnicima oružja omogući da ga nesmetano poseduju i koriste u zakonom dozovljene svrhe – lova, sporta, kolekcionarstva i samoodbrane.

Pored onih uslova za posedovanje oružja koji su postojali ranije, kao što su neosuđivanost za određena krivična dela, prekršajna nekažnjavanost za određene prekršaje, poslovna spospobnost, obuka u rukovanju oružjem, sada se uvode dva nova uslova.

Reč je o zdravstvenoj sposobnosti, koja je ranija postojala kao mogućnost, i to samo prilikom nabavljanja oružja, kao i opravdan razlog, što ranije nije postojalo.

Policiji je ostavljena mogućnost da po diskrecionoj oceni zabrani posedovanje oružja kada osnovano proceni da bi ga vlasnik mogao zloupotrebiti.

Takođe, bitna novina koju ovaj zakon predviđa je i izdavanje oružanog lista, kao biometrijskog dokumenta.

Od 1. januara počinje i primena odredbe 24 Zakona o javnim nabavkama, koja predviđa da je naručilac dužan da donese godišnji plan javnih nabavki koji sadrži podatke među kojima su predmet nabavke, procenjenu vrednost, vrstu postpuka, okvirtni datum pokretanja i zaključenja ugovora, okvirni rok trajanja ugovora, navodi ukoliko nabavku sprovodi preko tela za centralizovane nabavke.

Plan javnih nabavki, izmene i dopune plana narucilac objavljuje na Portalu javnih nabavki u roku od 10 od dana donošenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com