Društvo

75 godina od proboja logora “12. februar”

Danas memorijalni spomenik, u Drugom svetskom ratu mesto mučenja i golgote  više od 30 000 ljudi.

Ono što logor “12.februar” izdvaja u odnosu na ostale je činjenica da je 12. februara 1942.godine u njemu organizovano masovno bekstvo. Od 147 logoraša koji su pokušali, da pobegne je uspelo njih 105, dok su ostali stradali.

Logor na Crvenom krstu u Nišu jedan je od retkih očuvanih logora u Evropi, koji nosi teška sećanja o torturi nad srpskim, romskim I jevrejskim stanovništvom za vreme nemačke okupacije Srbije od 1941. do 1944.godine.

Prostire se na 7 hektara I ograđen je bodljikavom žicom I zidom a u glavnoj logorskoj zgradi nalaze se prostorije u kojima su živeli logoraši. Zgrada je izgrađena 1930.godine za potrebe vojne kasarne, ali je aprila 1941.na samom početku rata pretvorena u koncetracioni logor.

Tokom Drugog svetskog rata više od 10 000 ljudi iz logora je streljano na Bubnju. Na dvedesetpetogodišnjicu bekstva logoraša, prostor logora je pretvoren u Spomen-muzej.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com