Društvo

Slike, dokumenti, predmeti i IGRAČKE – nova postavka U NIŠKOM LOGORU (FOTO)

Navršava se 76 godina od bekstva logoraša iz niškog Logora na Crvenom krstu. Godišnjicu Nišlije dočekuju uz novu savremenu postavku na prvom spratu logora.

Tri sobe ispunjene slikama, predmetima i dokumentima zarobljenika pokazuju život logoraša, aktivnosti Društva Crvenog krsta i muke jevrejskog naroda.

Autori nove stalne postavke u niškom logoru su istoričar Nebojša Ozimić, kustos-istoričar Ivana Gruden Milentijević a za dizajn postavke bila je zadužena arhitekta Olivera Nikolić.

Bilo je to prvo organizovano i veliko bekstvo iz jednog od nacističkih koncentracionih logora za vreme Drugog svetskog rata, ističe istoričar Nebojša Ozimić.

“12. februar je izuzetno bitan za grad Niš ali i za državu Srbiju. Tada 1942, je 147 logoraša krenulo preko žice u slobodu, od tog broja 42 je ostalo na žici ili u krugu logora dok je ostatak našao spas na slobodi”, kaže Nebojša Ozimić, istoričar.

Postoji interesovanje Nišlija za dešavanja u logoru, jer je ova nova postavka namenjena je đacima osnovnih i srednjih škola jer su oni nosioci svega što sledi, kaže Ozimić.

Najdirljivije slike su one koje pokazuju prisustvo dece u logoru, tragična priča porodice žilnik detaljno je opisana.

“Taj deo koji u postavci govori o deci, to je meni posebno emotivno. Ta priča koja je vezana za porodicu Žilnik i njegovo preuzimanje pred streljanje Milice Šuvaković je meni dirljiva. Priče koje govore o odvajanju jevrejske dece od porodica, odvođenje žena na sajmište i očeva na Bubanj, gde su deca ostala sama u logoru i onda integrisana u žensku sobu, pa su žene nastavile brigu o mališanima, to jeste potresno”, kaže Ivana Gruden Milentijević, kostos.

Na sam dan obeležavanja biće upriličen parastos za žrtve i polaganje venaca, kada se očekuju i brojni zvaničnici.

Niški logor na Crvenom krstu otvoren je svakog dana sem ponedeljka od 10 do 16 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com