Stari Niš

Te godine Niš je počeo da se modernizuje

U leto 1929. Niš su uzbudili Anton Rašnić, ženska moda, dolazak tramvaja i – jogurt.

Narednik Anton Rašnić, došao je oko 11:30 časova uveče već pijan u hotel „Knjaz Mihajlo”. Bio je toliko pijan da se jedva držao na nogama. Sa njim su bili još jedan narednik, artiljerijski, i sanitetski podnarednik, sasvim trezni. Čim je stupio u hotel, Anton je zatražio tri kafe i litar vina. Kafe su popili, a narednik je flašu zavrljačio u ćošak sale. Zatražio je još jedan litar, pa i njega zavrljačmo. Kad mu je prišao kelner i zatražio da plati 54 dinara, Anton mu je mirno pružio pare.

Vino u narednikovoj glavi nije mirovalo. Izvadio je sablju iz korica i stavio je u usta. Artiljerijski narednik je pokušao da ga spreči, ali mu je Anton podiknuo da ga ne dira kad se veseli. Zatim je izvadio revolver i ispalio tri meža u tavanicu. E to je već bilo mnogo. Prišao mu je prijatelj gazde hotela Milutina Stamenkovića i zamolio ga da napusti hotel, Narednik kao da se istreznio i pošao vratima. Odjednom je izvadio revolver i iz čistog mira lucao u kelnera i pogodio ga ispod srca. Nesrećnik je uzviknuo: „Ubi me!”, a narednik: Ne boj se, ništa ti neće biti!”. Zatim je potrčao prema gvozdenom mostu kod Tvrđave, ali ga je policija uhvatila i predala komandantu grada. Ne zna se koliko je godina dobio za ovaj zulum. Nesretni kelner je preživeo zahvaljujući doktorki Karićki.

Te godine, vele Niš je počeo da se modernizuje. U izlozima nekih dućana viđeni su prvoklasni letnji bazari. Nišlijke su pravile nove toalete u raznim nijansama, postale moderne dame, skoro kao Parižanke. Jedan činovnik je izgubio posao zato što mu se žena na ulici pojavila sa – kratko podrezanom kosom.

A u Sretinoj poslastičarnici, na uglu Obrenovićeve, počela je da se skuplja elita niške otmenosti. Gospoda je dolazila na jogurt od kravljeg mleka, najzdravije piće, koje se spravljalo naročitom mašinom. Vele da je taj jogurt bio toliko zdravo piće da su ga lekari i bolesnicima preporučivali. Vele još da se pojavio u svim većim gradovima Evrope, pa i našim većim varošima i da se u njemu nalazilo okrepljenje, pogotovo tih letnjih dana 1929.

Kao što se vidi Niš se postepeno-modernizuje, pa će u njemu uskora zakloparati i tramvaj, prvi u Srbiji posle Beograda. Od Niša do Banje biće vozikanja za bagatelu, a kad se vratite imaćete utisak kao da ste u nekom gradu francuske Provanse.

I stvarno.Tramvaj je zakloparao ujesen te godine.

modernizacija 01

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com