Stari Niš

Turci klečeći predaju ključeve grada Niša u leto 1737.

U leto 1737g. Austrijanci su po drugi put osvojili Niš (bili su u njemu od 28. jula do 10. oktobra 1737.).

Primetićete kako Turci u klečećem stavu predaju na tanjiru ključeve feldmaršalu Sekendorfu koji je na konju. Preko reke, Nišave, prikazana je tvrđava s bedemom i tri bastiona i Stambol kapija prema jugozapadnoj strani.

Iza tvrđave je uzvišenje Vinik s manjim utvrđenjem. Original gravire čuva Istorijski arhiv Niša. U toku tog dvomesečnog boravka u Nišu Austrijanci su preduzimali napade prema Prokuplju, Kuršumliji i Podujevu.

kljucevi grada mapa

Istorijski arhiv Niša poseduje letak (gradsku vedutu) štampan u Augzburgu 1737g. povodom osvajanja Niša. Austrijanci su prvi put osvojili Niš 1689-1690g. Austrijska vojska pod komandom Ludviga Badenskog, 23. septembra 1689. porazila je Turke kod Toponice i zauzela Niš.

Oko 10.000 turskih spahija je poginulo u odbrani grada – bitka je bila krvava. U ovoj bici učestvovalo je i jedno ustaničko odeljenje Srba pod komandom Pavla Nestorovića – Dijaka. Međutim, kada su Austrijanci pod Pikolominijem doživeli poraz od Turaka kod Kačanika, Austrija je odlučila da “planski odstupi” iz daleke Srbije. Za odbranu grada ostavljen je general Gvido Starmberg s 3.000 branilaca. Njega je niški vezir, Mustafa-pasa Ćuprilić prinudio na predaju, pa Niš ponovo prelazi u ruke Turaka 10. septembra 1690g. Turci tada počinju svirepe osvete nad hrišćanima koji masovno beže tako da je vezir Mustafa-paša Ćuprilic objavio poznati Ferman o pomilovanju koji je bio upućen “stanovnicima sela na drumu od Niša do Beograda “. Ali proglas o pomilovanju stigao je prekasno. Nastupila je Velika seoba Srbalja.

ODLOMAK IZ KNJIGE
Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com