Društvo

DAN PRIMIRJA: Evo šta danas praznujemo

Prvi svetski rat okončan je potpisivanjem primirja 11. novembra 1918. godine u Francuskoj. Primirje je trebalo da važi samo 36 dana od potpisivanja, ali je obnavljano sve do konačnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. U Velikom ratu poginulo je dvadeset miliona ljudi, a isto toliko je bilo ranjeno. Srbija je u ovom ratu izgubila više od milion ljudi.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 5 sati 15 minuta ujutru, a već u 11 sati širom Francuske oglasila su zvona uz objavu da je Nemačka kapituliirala.

Nemačku delegaciju predvodio je Matijas Ercberger koji je bio civil. Nemački nacionalisti ubili su ga kao “izdajnika ” tri godine kasnije.Činjenicu da je bio civil, a ne vojnik, nacisti su iskoristili da poreknu predaju nemačke vojske u Velikom ratu.

U delegaciji su jos učestvovali general Fon Vinterfeldt i kapetan Fanselov  i 9. novembra stigla je na odredište noseći belu zastavu u rukama. U francuskim redovima, ponuda o primirju nije bila prihvaćena sa oduševljenjem Predsednik Republike Rejmon Poenkare i general Filip Peten želeli su da vojnu prevlast iskoriste za izbacivanje Nemaca iz Belgije i zauzimanje Nemačke, kako bi neprijatelj bio potučen “do nogu”.DBP 1975 865 Matthias Erzberger

Međutim, vrhovni komandant savezničkih snaga na Zapadnom frontu, maršal Ferdinand Foš i predsednik vlade Žorž Klemanso, smatrali su da je francuska vojka iscrpljena višegodišnjim ratom i da joj osvajački poduhvat nije potreban.

Odlaganje konačnog rešenja uvećavalo je rizik da  boljševička Rusija krene na već oslabljenu Nemačku.

Nemci su se nadali predlogu primirja, međutim, na stolu su bili beskompromisni uslovi koje su saveznici postavili. Ovim primirjem Nemci su se obavezali na  predaju 5.000 topova, 25.000 mitraljeza, 1.700 aviona , uključujući i ratnu flotu.

Nemačkoj armadi je dat rok od  petnaest dana za povlačenje iz  Alzasa i Lorene , a mesec dana za napuštanje leve obale Rajne.

Potpisano primirje trebalo je da važi  36 dana, ali je obnavljano narednih sedam meseci, do mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com