Društvo

Nema više registracije vozila “na crno”

Ako se usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, od prvog januara 2017. godine biće sprečena registracija vozila bez prethodnog dovoženja na tehnički pregled. Minimalnu cenu tehničkog pregleda odrediće Vlada Srbije, a ona bi za putničko vozilo mogla da iznosi dve i po hiljade dinara.

Praksa kaže da se danas većina registracija u Srbiji obavlja bez odvoženja vozila na tehnički pregled, a ta usluga se može dobiti i besplatno, jer ovlašćeni servisi za registraciju dobijaju procenat od svake polise osiguranja, pa im je u interesu da privuku što veći broj vozača.

Na ovaj način ugrožena je bezbednost u saobraćaju jer su vozila u Srbiji prosečne starosti oko 15 godina. Sa druge strane, nelojalna konkurencija preti zatvaranju velikog broja linija tehničkih pregleda, na kojima radi više hiljada ljudi.

Na cenu od 2500 hiljade dinara za tehnički pregled putničkog vozila treba dodati i PDV, a cena za moped ili motocikl iznosila bi 500 dinara manje.

Prema predloženim izmenama i dopunama, koje će eventualnim usvajanjem, stupiti na snagu 1. januara 2017., tehnički pregled vozila proglašava se aktivnošću od opšteg nteresa. Njih će moći da obavljaju javna preduzeća ili privredna društva koja ispunjavaju stroge kriterijume koje će određivati Ministrastvo unutrašnjih poslova.

Novine su i da će svako vozilo koje dolazi na liniju tehničkog pregleda biti fotografisano, a vodiće se i precizna evidencija, koja će u svakom trenutku biti dostupna nadležnima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com