Društvo

BORBA PROTIV RAKA DOJKE: Idite na pregled, još danas!

Broj obolelih žena od raka dojke u Srbiji je sličan prosečnom broju obolelih od tog maligniteta u evropskim zemljama, ali je Srbija na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od te bolesti. Razlog poražavajuće statistike je upravo u nedovoljnom informisanju o problemu i nedostatku vremena za sprečavanje uzroka njegovog nastanka. Jedan od najboljih vidova prevencije svake bolesti je redovan pregled i kontrola. Značaj kontrole u slučajevima potencijlane pojave malignih oboljenja je veliki i često prvi korak da do bolesti ne dođe, poručuju lekari povodom oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

U Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke iz niškog Instituta za javno zdravlje apeluju na žene da ukoliko su u životnoj dobi od 50 do 69 godina, posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivni pregled dojke.

Tu praksu bi trebalo ponoviti jednom u periodu od dve godine, jer kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su mnogo veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

U više od 90 odsto slučajeva lečenje tada ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti smrtnost od karcinoma dojke još je veoma visoka.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, jer prema dostupnim podacima, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 žena, a oko 522.000 umre.

Prema zvaničnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u 2013. godini, u Republici Srbiji je registrovano 3.594 novootkrivena slučaja karcinoma dojke, dok je 1.647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću.

hrana

Promenimo stastistiku: Idite na pregled još danas!

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od raka dojke.

5do12U ovoj kampanji promovišu se fizička aktivnost, pravilna ishrana i regulacija telesne težine. 

Redovna fizička aktivnost, izbegavanje gojaznosti i regulacija telesne težine, kao i izbalansirana ishrana su bitni faktori za očuvanje zdravlja grudi.

Prema dostupnim podacima, širenjem svesti o prevenciji rizikofaktora i promenom načina života kod 25 odsto do 33 odsto žena može se prevenirati rak dojke.

Veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.

Skrining raka dojke

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, u Republici Srbiji se od decembra 2012. godine sprovodi Program organizovanog skrininga raka dojke, koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života obolelih žena.

Trenutno je u toku sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga karcinoma dojke na teritoriji Republike Srbije u ukupno 35 opština u kojima se mamografsko snimanje obavlja u zdravstvenim ustanovama, a dodatno u 21 opštini, u kojima se snimanje obavlja mobilnim mamografom.

„Institut za javno zdravlje Niš, kao referentna ustanova sprovodi koordinaciju sprovođenja Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka dojke na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga“, kaže koordinator za skrining raka IZJZ Niš, Ana Stefanović.

mamograf

Od početka sprovođenja Programa organizovanog skrininga raka u Srbiji je na pregled pozvano oko 355.000 žena životne dobi od 50 do 69 godina, a odaziv na mamografiju je bio oko 15 odsto u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi, dok se 48,3 odsto pozvanih žena odazvalo i njima je urađena mamografija.

Otkriveno je ukupno 290 karcinoma dojke od početka sprovođenja Programa organizovanog skrininga raka u Srbiji.

Dom zdravlja Niš je u 2015. godini pozvao 1.678 osiguranica ciljne grupe od 50 do 69 godina (4,6 odsto od ukupnog broja ciljne populacije žena).

Ukupno 1.630 osiguranica je pristalo da učestvuje u skriningu (97 odsto) i njima je urađena mamografija, dok je 20 žena odbilo da učestvuje u skriningu.

Tokom 2015. godine u Domu zdravlja Niš radiološki je dijagnostifikovan 51 novootkriveni karcinom dojke.

prevencija

Važni su otkrivanje raka dojke u ranoj fazi i prevencija

Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom (radiografsko snimanje) žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine, jer od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu oko 33 odsto žena su starosti od 50 do 64 godine.

Jedan od ciljeva sprovođenja organizovanog skrininga raka dojke je i unapređenje svesti žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke i redovnih skrining pregleda, kao i jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova za sprovođenje skrininga raka dojke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com