Društvo

Edukacijom i informisanjem u borbi protiv trgovine ljudima

Od početka godine u Srbiji su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, od toga devet transnacionalne, jedna osoba je sa stranim pasošem, a 22 su seksualno eksploatisane, podaci su Centra za devojke na Evropski dan trgovine ljudima koji je obeležen radionicama i uličnom akcijom ispred EU Info kutka.

Srednjoškolke i studentkinje iz Niša poslale su poruke kojima su građani informisani o tome šta je trgovina ljudima i kako se zaštiti. Na sajtu AT mreže mogu se pronaći sve informacije o ovoj sve učestalijoj pojavi u našoj zemlji s obzirom na to da je Srbija tranzitna zemlja. Tu se nalaze i podaci organizacija i gradova u Srbiji gde se mogu prijaviti krijumčarenja ljudi- ukupno ih je osam.

“Poruka koju šaljemo na današnji dan je da samo zajedno možemo da se zaštitimo od trgovine ljudima i da je potrebno da se informišemo o tome“, rekla je Silvija Mihajlović iz Centra za devojke.

U strategiji Evropske Unije o trgovini ljudima 2012-2016. definisano je 20-tak mera protiv trgovine ljudima gde se u prvi plan stavlja zaštita žrtve i njena prava.

„Trgovina ljudima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i izričito zabranjena poveljom o osnovnim pravima Evropske Unije. Meta kriminalaca su žene, deca, muškarci koji su najčešće izloženi seksualnoj eksploataciji, a primorani su i da se bave različitim tipovima kriminala“, istakla je koordinatorka EU info kutka Niš Danijela Maravić.

txt 01

Tome doprinose po rečima Maravićke, velika upotreba interneta i računarskih tehnologija i to krijumčarima olakšava posao da dođu do žrtve. Kao rešenje, ona ističe informisanost ljudi pre svega, edukaciju i borbu protiv trgovine ljudima koja bi da se tiče celog društva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com