Region

Skamenjeni svatovi u Đavoljoj varoši na listi 77 svetskih čuda

27 kilometara od Kuršumlije, a 89 od Niša smešten je spomenik prirode đavolja varoš. Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno „Đavolju Varoš“ čine pravim svetskim čudom prirode.

U Đavoljoj varoši se nalaze 202 figure, različitih oblika I visina, u osnovi su od pola metra do tri metra, a visine od dva do 15 metara. Sastoje se od laporca, gline, peska I krečnjaka, a na vrhu je andezit- stena, vulkanskog porekla. Ceo process nastaje erozijoma usled kiše ona odnsosi rastresiti material dok kamenje na vrhu čuva zemljište ispod, to stvara fikciju da one rastu. Taj prividni rast je samo dok je kamen na vrhu, čim on padne figura se smanjuje. To je kružan proces jer neke nastaju, neke su u punoj veličini dok ima I onih koje nestaju. Starost se procenuje na hiljadu I 200 godina.

Legenda o đavolima

Lokalno stanovništvo o figurama zna od davnina, ali nisu znali da objasne njihovo poreklo, ispričale su se mnoge legend. Najpoznatija je ona da su ovo skamenjeni svatovi. Po legend, u obližnjem selu je živelo veoma dobro I pobožno stanovništvo. To je smetalo đavolu koji je hteo da ti ljudi postanu grešni I stvorio je izvor đavolje vode.Meštani su pili vodu sa izvorai počeli da čine grehe. Jednom sun a nagovor đavola hteli da venčaju brata I sestru I time počine rod skrnavljenja jer su bili opijeni lažom I obećanjima da će biti bogati, a svaka želja biće im ostvarena.

Opijeni tim lažima I obećanjima, krenuli su ka crkvi, ali je ceo događaj videla I vila zaštitnica kraja. Zamolila je Boga da joj pomogne I on je uslišio njene molitve I skamenio svatove na tom mestu, na putu ka crkvi. Ostali su na tom mestu kao opomena da će svako zlodelo da se kazni.

Po legendi, prva figura je barjaktar, iza nje su tri figure-mlada, mladoženja I kum, a ostalo čine svatovi.

[foldergallery folder=“images/galleries/djavolja-varos“]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com