Ekonomija

Od 10 niških preduzeća samo jedno u minusu

Od deset javnih preduzeća u Nišu, devet je prošle godine poslovalo pozitivno. Njihova dobit je od milion do 200 miliona dinara, koliko je zaradilo JKP „Toplana“, a jedino preduzeće koje je u minusu je JKP „Gorica“.

JKP „Toplana“ Niš 2015. godine beleži neto dobitak od 200 miliona dinara, dok su stari gubicim od 554 miliona dinara. Prosečna plata zaposlenih bila je 50.928 dinara, pokazuju podaci Odluke o raspodeli dobiti JKP „Toplana“ koju je Gradsko veće usvojilo na poslednjoj sednici.

„Osim Gorice, sva ostala niška javna preduzeća imaju manju ili veću dobit. Kreću se od milion dinara, pa do 200 miliona dinara koliko je zaradilo JKP „Toplana“ zahvaljujući investicijama u novu toplanu Jug“, rekao je nakon sednice Veća, zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

Prema njegovim rečima, investicija u novu toplanu vredna je 263 miliona dinara, dok je stara rashodovana i vredi 99 miliona dinara. Ta razlika od 164 miliona dinara je ušla u dobit, objasnio je Banđur.

„Nakon pojeftinjenja mazuta dugovanje JKP „Toplana“ je prema Republičkim robnim rezrvama smanjeno za 61 milion dinara, a to je takođe uračunato u dobit. Ono što je Toplana zaradila prošle godine biće iskorišćeno za pokrivanje starog gubitka, iz prethodnih godina, a koje iznosi 554 miliona dinara“, rekao je Banđur.

On je naglasio, da ne želi da brani poslovnu politiku Toplane, ali da je razlog za najveće plate u ovom preduzeću veliki broj visokoškolovanih kadrova.

„JKP „Toplana“ Niš ima najveći broj visokoškolaca i to diže prosečnu zaradu. Sva javno komunalna preduzeća nisu obmanjivala Gradsko veće i postoji jasna slika o poslovanju svih. Mogu da kažem, ako se uporedi današnja situacija u našim javnim preduzećima sa situacijom iz prethodnih godina, može se primetiti vidno poboljšanje poslovanja. Zdravija je klima. To je zato što zarade stoje ili se smanjuju. Broj zaposlenih stoji ili se smanjuje, a opet nalaze se načini da se povećanjem obima poslovanja povećaju prihodi“, ocenio je Banđur.

Resorni većnik Igor Vojinović kaže da je dobit koju prijavljuju preduzeća “stvar računovodstva i metodologije”.

„Razlika je uvek između prihoda i rashoda i stvarnih novčanih tokova u preduzeću. Potraživanja preduzeća od građana i privrede su velika i tu je ono što pravi razliku između prikazane i stvarne dobiti. Zakon o računovodstvu je potpuno jasan i svi izveštaji koji su nam dostavljeni su urađeni potpuno u skladu sa njim“, rekao je Vojinović.

Prema podacima finansijskog izveštaja koji je Gradsko veće usvojilo, JKP Naisus na kraju prošle godine imao je 823 radnika, a njihova prosečna plata bila je 40.470 dinara.

„Broj zaposlenih u svim preduzećima, osim u JKP „Naisus“ ostao je isti ili je smanjen prirodnim odlivom. U niškom vodovodnom preduzeću povećan je neznatno, ali u skladu sa programom poslovanja“, rekao je Banđur.

Po visini zarada, nakon JKP Toplana Niš, među javno komunlanim preduzećima prednjače zaposleni u JKP „Objedinjena naplata“ sa prosekom od 44.800 dinara, kao i radnici „Parking servisa“ koji prosečno primaju 43.200 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com