Stari Niš

Dolazak Slovena u Niš 550

Prokopijev spis je veoma važan izvor podataka o prodoru Slovena prema Nišu. Sačuvan je njegov zapis o prvom prodoru Slovena do Niša u leto 550. godine.

“Na zemljište Romeja (Vizantinaca) provali tolka masa Slovena kao nikad pre. Prešavši reku Dunav stigoše u okolinu Niša. Nekolicinu od njih koji su, udaljivši se iz logora, lutali i pojedinačno tumarali po tamošnjim selima, neki Romejski vojnici pohvataše i vezaše te ih ispitivahu radi čega je ta slovenska vojska i s kakvom namerom prešla Dunav.

sloveni

Oni uveravahu da dođoše sa namerom da opsadom osvoje samo Solun i gradove oko njega. Kada to doču car, veoma se uznemiri i odmah pismeno naredi Germanu da planirani odlazag u Italiju odlozi, da Solunu i ostalim gradovima pomogne pri odbrani i da svom raspolozivom snagom odbije navalu Slovena”.

sloveni prodor VII

sloveni prokopijeOvo je najraniji izvor o prodoru Slovena ka Nišu. Drugih izvora pre 550. godine nema, mada su Sloveni i pre ove godine prodirali ka Nišu … Sloveni te godine nisu ušli u Niš, osvojili su ga mnogo kasnije, tek na početku druge decenije VII veka o čemu govori jedan drugi izvor. Prokopije je još zabeležio da je u periodu od 530 do 532 godine car Justinijan obnovio Niško utvrđenje, razoreno od Huna 441. godine. On je tada oko Niša podigao 28 novih utvrđenja, a 8 obnovio. O obnovi Niša, Prokopije je zabelezio: “Uvidevši da su vremenom već oštećeni zidovi i Sofije i Niša, utvrdi ih i učini neosvojivim za neprijatelje.”

Prokopijevo delo je toliko bogat izvor za najstariju prošlost Niša da će još dugo biti predmet izučavanja i korišćenja (mada se verovatno neki Istoričari nebi slozili sa time).

sloveni prokopijee
Prokopije istoričar

Sloveni su osvojili Niš oko 615. godine. To je zabeleženo u Vizantijskom izvoru iz VII veka “Čuda sv. Dimitrija Solunskog”, koji predstavlja zbirku priču o velikim čudotvorcima, kakav je i Dimitrije Solunski. Autor ovog izvora nije poznat, ali je iz redova višeg solunskog sveštenstva. To je zbirka od 6 poglavlja u kojima se opisuju “čudesni događaji” iz vremena cara Iraklija (610 … 641).

sloveni sveci
Justinijan …. Iraklije … Dimitrije Solunski

Pišući o slovensko avarskom napadu na Solun 618. godine, nepoznati autor daje podatke o slovenskom osvajanju Niša 615. godine.

sloveni solun
Opsada Soluna

“A drugi opet, od onih iz Niša i Sofije, pošto su već bili iskusili njihovo (slovensko) opsedanje grada sa uzdahom govorahu: “Pobegosmo otuda i dođosmo da sa vama izginemo, jer jedan pogodak njihova kamena razbiće bedem.”

Dakle, od 615. godine Niš je bio Slovenski grad!

sloveni avari
Avari i Sloveni u borbi

Nastaviće se …

Borislav Andrejević
“Stari zapisi o Nišu”

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com