Društvo

PETICIJA: Traže spomen trg braniocima Kosmeta

Udruženje roditelja “Vera, Ljubav, Nada” koje okuplja porodice koji su izgubili svoje najbliže na Kosovu 1998. – 1999. godine prikupljaju potpise za podizanje spomen trga tim žrtvama u subotu, 17. septembra i u nedelju, 18. septembra u Obrenovićevoj ulici, kod pešačkog prelaza u periodu od 10 do 16 časova. Potpisi se prikupljaju u svim gradovima Srbije, a cilj je da se prikupi više od 100.000 potpisa koji će biti prosleđeni reosrnom ministarstvu, predsedniku Vlade i Skupštini Republike Srbije, kako bi se odredila lokacija spomen trga.

Inicijativu za izgradnju spomen trga braniocima Kosmeta pokrenula je Lozanka Radoičić, čiji je 19-godišnji sin poginuo na Košarima 1998. godine i koja dodaje da i posle 17 godina branioci Srbije na Kosmetu nisu udostojeni podizanjem bilo kakvog spomen obeležja kojim bi bila iskazana zahvalnost za herojstvo.

Ona je navela da je njen sin Vladimir bio pripadnik Niškog korpusa i da je 30. septembra 1998. godine, kada i on, poginulo ukupno pet vojnika od kojih su trojica bila vojnici junske klase i koji su bili svega 99 dana u vojsci. Prepad na našu graničnu patrolu izvršila je grupa terorista koja je upala iz Albanije.

lozanka radoic48dic487

Lozanka Radoičić

Reagujući na javni poziv gospođe Lozanke Radoičić, omladina Niša organizuje prikupljanje potpisa za izgradnju spomen trga.

Kako ističu u saopštenju za medije, rasterećeni su od bilo kojih političkih namera i pozivaju sve ljude koji osećaju zahvalnost prema ljudima koji su se borili na Kosovu i Metohiji da u subotu, 17. septembra i u nedelju, 18. septembra svrate do jasno naznačenog štanda u Obrenovićevoj ulici u Nišu i da svojim potpisom „rasteraju oblake zaborava koji su se nadvili nad srpskim herojima“.

Akcija prikupljanja potpisa je u toku i u drugim gradovima u Republici Srbiji kao rezultat javnog poziva koji je učinila gospođa Lozanka Radoičić, majka vojnika poginulog na karauli Košare 1998 godine.

Cilj akcije je da se na teritoriji Srbije sakupi više od 100.000 potpisa.

Svi prikupljeni potpisi biće prosleđeni Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsedniku Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije, kao i Skupštini Republike Srbije, kako bi se odredila lokacija spomen trga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com