Magazin

NARODNO VEROVANJE: Danas se ne uzima nož u ruke, ne jede se i ne pije ništa crveno!

U Šumadiji se poštuje strog post, ne rade se teži poslovi, a narod veruje da je ovo dobar dan da se beru lekovite trave. Deci se danas ne daju paradajz, breskve, jabuke ili bilo šta drugo crvene boje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, dan koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

Reč je o velikom prazniku koji je ujedno i strog jednodnevni post. Događaj na kojem je zasnovan današnji dan koji hrišćani obeležavaju jeste brak Iroda Antipa, koji se oženio Irodijadom, ženom rođenog brata Filipa.

Zbog tog nemoralnog čina, Sveti Jovan ga je bez straha izobličavao pred svima. Na rođendan Iroda Antipe, Irodijadina kći, pošto je prethodno igrom ugodila Irodu, a po nagovoru svoje zle majke, tražila je od Iroda, i dobila, glavu Svetog Jovana Krstitelja. Tako je stradao veliki prorok, a Irodijada je njegovu glavu zakopala u svom dvorcu. Telo su sahranili Jovanovi učenici u Palestini.

Ostatak teksta pročitajte na Kurir.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com