Sport

Ekspanzija ekstremnog sporta u Nišu: Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu

Državno prvenstvo Srbije u praktičnom streljaštvu održaće se 17. i 18 septmebra u Nišu, na strelištu „Malča“. Očekuje se oko 100 takmičara iz cele Srbije i susednih zemalja, a svoje učešće su već potvrdile ekipe iz Rusije i Crne Gore, kažu u niškom „Safari klubu“.

Praktično streljastvo predstavlja veoma atraktivan, dinamičan i sve popularniji sport, rasprostranjen u preko 90 zemalja u svetu, kod koga do izražaja dolaze preciznost, brzina, snaga i koordinacija pokreta takmičara. Koristi se bojeva municija iz pištolja i pušaka, propisane papirne i metalne mete (statične i pokretne), koje se angažuju iz različitih pozicija, na uređenim poligonima, a o poštovanju mera bezbednosti i pravila brinu prisutne sudije.

„Prvog dana takmičenja 17. septembra na strelištu „Malča“ predviđene su pripreme za glavni meč 18. septembra. Takmičenje sportskih ekipa traje ceo dan koje se odvija na 12 poligona i za kalkulaciju rezultata se uzimaju preciznost, brzina i snaga pri gađanju papirne ili metalne mete, a takmičar skuplja poene u vremenu koje se meri specijalnom štopericom, koristeći municiju koja mora da zadovolji propisani standard snage. Najmanji dozvoljeni kalibar za ručno oružje je 9mm Parabelum, ili kako je kod nas poznatiji kao duga devetka. To je ujedno i najpopularniji kalibar koji se koristi među srpskim takmičarima, a takođe i u svetu“, kaže Vlasta Stojanović iz „Safari kluba“.

takmicenje

Praktično streljaštvo je na našim prostorima počelo organizovano da se razvija od 1999. godine. Početkom 2000. godine je osnovan Savez za praktično streljaštvo Jugoslavije, koji je 2001. godine postao član Međunarodne Konfederacije Praktičnog Streljaštva – IPSC. Raspadom Jugoslavije, Savez je preimenovan u Savez za praktično streljaštvo Srbije i 2008. godine je primljen u Sportski Savez Srbije.

takmicenje2„Safari klub je potpuno opremljen za ceo edukativno, sportski i rekreativni aspekt korišćenja oružja u skladu sa Zakonom o oružju i municiji Republike Srbije. Za ove potrebe je sagrađen poligon – Shooting range, kod sela Malča, u neposrednoj blizini Niške Banje. Poseduje ceo spektar oružja: vazdušno oružje, malokalibarske puške i pištolje, lovačke karabine i sačmare, pištolje i revolvere, ali i prostor za gađanje lukom i strelama i druge sadržaje za sport i sportsku rekreaciju. Jedan smo od organizatora međunarodnih takmičenja i osnivača praktičnog streljaštva – IPSC u Jugoslaviji i Srbiji i TRAP-a odnosno gađanja glinenih golubova u Nišu. Organizujemo posebno kreirane programe za potrebe Team buildinga, pucanja u smislu edukacije i vežbanja, upucavanje i popravku oružja. Safari klub je organizator jedinstvene manifestacije u Evropi u kojoj se koristi oružje i terenska vozila pod nazivom Shooting rally. Za ovaj ekstremni sport se ne interesuju samo muškarci, već i žene, dodaje Stojanović.

Zainteresovani se za prvenstvo Srbije u praktičnom streljaštvu, koje se održava u Nišu, mogu prijaviti do 16. septembra, na email adresu: safari@mts.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com