U fokusu

Ukida se povraćaj PDV za bebe, veći roditeljski dodatak

Vlada Srbije priprema nova zakonska rešenja u dogovoru sa međunarodnim monetarnim fondom. Povećaće se roditeljski dodatak

OD 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

– Da bi se smanjio teret poreske administracije, kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom – stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. – Na taj način izbeći će se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom “planeru”. Kako se navodi u pismu, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vremena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj”, kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

– Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku – objašnjava Soćanin.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com