Sport

Jelena Minardi iz Niša planinari u 98

Učiteljica u penziji i članica Planinarskog društva „Železničar“ Jelena Minardi (97) iz Niša nedavno je učestvovala u tradicionalnom usponu planinara na vrh Crnook kraj Bosilegrada, a planira da krajem septembra učestvuje u pohodu na Oštru čuku pored Sokobanje.

Minardijeva ima 97 godina, a planinarenjem se bavi šest decenija tokom kojih je učestovala u više stotina planinarskih akcija osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ, pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

„Zavolela sam planinarenje radeći u školi sa izvidjačima. Osvežim se kada idem na planinu. Na otvorenom se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava život za godinu dana“, kazala je za Betu.

Iako ne baš najboljeg zdravlja, Jelena Minardi koristi svaku priliku da sa sinom Slobodanom (69), fizijatrom u penziji, ode na neku od planina na jugu Srbije.

„Posebno volim Radan planinu, to je jedna tako živa planina i ta voda koja žubori pored vodenica tako očarava i osvežava“, rekla je Minordijeva.

Da bi bila u dobroj kondiciji, ona svakodnevno šeta najmanje jedan sat i poručuje svima da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečan život.

„Mladi treba da se priključe planinarima umesto što sede u kafićima. Družili bi se sa vršnjacima, a uz to bi se i rekreirali i odmarali mozak od svakodnevnih briga i problema“, naglasila je Jelena Minardi.

Ona ističe da će učestvovati u planinarskim akcijama sve „dok je noge nose“, mada, dodaje, to više nije tako jednostavno.

Nekada su, prema njenim rečima, planinari imali velike popuste za vožnju železnicom i autobusima tako da su mogli da putuju svuda po svetu gde god bi poželeli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pročitaj i :
Close
Back to top button