Ekonomija

Privrednicima za naučno istraživačke projekte 3,4 miliona evra

Fond za inovacionu delatnost je pokrenuo Program saradnje nauke i privrede vredan 3,4 miliona evra za podršku inovativnim naučno-istraživačkim projektima, rečeno je na predstavljanju tog programa u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Fond daje bespovratna sredstva u vrednosti od 300.000 evra po projektu u trajanju od jedne i dve godine čime se pokriva najviše 70% ukupno dozvoljenih projektnih troškova. Obavezno sufinansiranje od strane korisnika iznosi najmanje 30% ukupnog budžeta projekta i mora se obezbediti u novcu, u kvartalnim ratama.

Podnosioci prijava projekata su konzorcijumi koji se sastoje od najmanje jednog mikro, malog ili srednjeg privatnog preduzeća osnovanog u Srbiji, i najmanje jedne registrovane javne naučno-istraživačke organizacije iz Srbije. Konzorcijum može imati najviše pet članica.

Finansiranjem zajedničkih programa omogućiće se transfer tehnologije iz naučno-istraživačkih institucija u privatni sektor, kao i plasiranje novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologije“, rečeno je u Nišu na nedavno održanom „Danu otvorenih vrata“ Fonda za inovacionu delatnost, Regionalne privredne komore Niš i Regionalne razvojne agencije Jug.

Fonda za inovacionu delatnost je državna institucija za podsticanje inovacija i inovacionog preduzetništva u Srbiji i osnovan je 2011. godine. Od tada do danas podržao je više od 50 inovativnih kompanija.

druga slikaOvom prilikom zainteresovani privrednici, koji su se odazvali u velikom broju, mogli su da postave konkretna pitanja i da na licu mesta dobiju informacije o uslovima programa, rokovima i koja je sve dokumentacija potrebna za realizaciju saradnje.

Ukoliko privrednici imaju dodatna pitanja mogu se javiti Fondu na broj 011 6555 696 svakog radnog dana od 8.30 do 15.30h ili na email: cgs@inovacionifond.rs

Program saradnje nauke i privrede osmišljen je da podstakne preduzeća iz privatnog sektora i javne naučno-istraživačke organizacije da sprovode zajedničke naučno-istraživačke i razvojne projekte sa ciljem stvaranja novih komercijalno primenjivih proizvoda i usluga, kao i inovativnih tehnologija u ranoj fazi koje mogu imati značaj za budući razvoj i tržišni potencijal.

Finansiranje za ovaj program obezbedila je Evropska unija, u iznosu od 2.4 miliona evra i Republika Srbija, u iznosu od 1 milion evra. Program nauke i privrede je započet u junu i u toku je njegovo predstavljanje po različitim gradovima u Srbiji.

Javni poziv za dostavljanje prijava za ovaj program otvoren je od 21. juna do 23. septembra 2016. godine.

logo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com