Zdravlje

Rano otkrivanje i lečenje malignih tumora i premalignih lezija debelog creva

Tumori debelog creva predstavljaju značajnu grupu bolesti sistema organa za varenje. Zabrinjavajuća učestalost koja se registruje poslednjih decenija je opredelila ministarstva zdravlja brojnih zemalja na razvijanje adekvatne strategije koja ima za cilj rano otkrivanje i lečenje malignih tumora i premalignih lezija debelog creva.

Svi tumori debelog creva dele se na dobroćudne (benigne) i zloćudne (maligne).

BENIGNI TUMORI

Benigni tumori debelog creva su izrasline na unutrašnjem zidu – sluznici, koji mogu dostići različitu veličinu. Benigni (dobroćudni) tumori imaju u principu povoljnu prognozu, dok maligni (zloćudni) tumori imaju lošu prognozu i u slučaju da se ne pribegne adekvatnom lečenju po pravilu se završavaju fatalnim ishodom.

Međutim, veliki broj benignih (dobroćudnih) tumori ima maligni potencijal, što znači da se tokom vremena iz njih mogu razviti pravi maligni (zloćudni) tumori. Zato je važno na vreme ukloniti sve izrasline (polipe) u debelom crevu.

Polipi debelog creva ne daju nikakve simtome pa se obično slučajno otkriju na snimanju debeleog creva (kolonoskopiji).

MALIGNI TUMORI

Adenokarcinom je najčešći maligni tumor debelog creva. Zajedno sa karcinomom dojke i pluća najučestaliji je malignitet u našoj zemlji. Obično se javlja u životnom dobu posle 50-te godine života, s tim da se broj obolelih povećava posle 40-te godine.

Adenokarcinom gotovo uvek nastaje iz polipa tokom razvojne sekvence „od polipa do karcinoma“ koja može da traje i više godina. U početnim fazama, maligna bolest debelog creva retko daje simptome, pa se pacijenti na pregled javljaju u odmaklom stadijumu oboljenja, kada je kasno.

Zbog toga je veoma značajno uložiti maksimalne napore u edukaciji stanovništva o potrebi preventih gastroenteroloških pregleda i korekciji faktora rizika.

DIJAGNOSTIKAScreenshot 12

Endoskopija debelog creva poznata kao kolonoskopija danas je najsigurnija metoda kojom je moguće direktno videti zidove debelog creva i na njima uočiti i najsitnije promene i izrasline. Pored vizuelizacije moguće je i uzimanje sitnih isečaka sumnjivog tkiva ili izraslina i njihovu analizu pod mikroskopom (pato-histološku analizu). Na taj način se tačno i definitivno postavlja dijagnoza.

Kada se tokom endoskopskog pregleda uoči polip, postoji mogućnost da se bezbedno ukloni viđeni tumor i u celosti pošalje na pato-hisološku analizu. Na taj način se omogućava potpuno izlečenje raka debelog creva u ranoj fazi bolesti.

Poliklinika Life IMPULS poseduje najsavremeniju aparaturu za izvodjenje endoskopskih procedura (kolonoskopija i ezofago-gastro-duodenoskopija) sa i bez analgezije, što omogućava da se prevazidje neugodnost pregleda i bol pri pregledu. Gastroenterološke procedure izvodi Prof Dr Daniela Benedeto Stojanov, specijalista interne medicine – gastroenterolog, sa svojim timom (doktor anesteziolog i medicinska sesta).

RAZLOZI ZA KOLONOSKOPSKI PREGLED SU SLEDEĆI:

• Sumnja na karcinom kolona kod osoba starijih od 40 godina
• Pozitivan Hemokult test na skriveno (okultno) krvarenje iz stolice
• Abnormalna stolica (krvava, tamno obojena)
• Uporna dijareja (proliv) ili zatvor
• Promene u pražnjenju stolice (smenjivanje prolivaste i čvrste stolice)
• Anemija usled nedostatka gvožđa (smanjeni broj eritrocita)
• Porodična istorija karcinoma kolona
• Prethodna istorija polipa ili karcinoma kolona
• Hronični, neobjašljiv bol u stomaku.

Uvek treba imati na umu da hemoroidi (najčešći razlog krvarenja iz debelog creva) mogu postojati zajedno sa polipima ili malignim promenama. Zato svako krvarenje iz debelog creva treba ispitati kolonoskopijom.

Poliklinika Life IMPULS

Generala Bože Jankovića 27

018/522-999

018/599-222

Svakog radnog dana od 08-20 časova, kao i subotom od 8-15 časova, poliklinika Life IMPULS je otvorena, a naši stručni timovi spremni da pomognu u rešavanju Vaših zdravstvenih tegoba.

Za hitne ili vremenski neodložne preglede, postoji mogućnost zakazivanja pregleda i neradnim danima, subotom popodne, nedeljom i tokom praznika na telefon 066/82-000-60.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com