Društvo

Visok UV indeks preti zdravlju

Ovog leta bilo je dosta dana kada je stanovništvo južnih gradova upozoreno na visok indeks UV zračenja. Danas i sutra upravo Niš će biti jedan od gradova gde će ove vrednosti biti visoke, piše na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Profesor Dragan Gajić sa niškog PMF-a preporučio je oprez i obaveznu zaštitu, dermatolog Danica Tiodorović tvrdi da nijedna krema koja je fotoprotektivna ne može da zaštiti u celosti.

U našoj zemlji ne postoji registrovana laboratorija koja zvanično meri UV indeks, mada mnoge institucije kao i mi na fakultetu merimo ovaj indeks. Najčešće se preuzimaju merenja koja se vrše u Austriji. Tačno da u narednim danima možemo da očekujemo povećan indeks UV zračenja, mada to ne mora da bude povezano sa visokim temperaturama. Ta procena može da bude takva, ali ne mora apsolutno da znači”, kaže Dragan Gajić profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Indeks UV zračenja, za naredne dane po tabeli RHMZ-a na koju nas upućuje Zoran Vasiljević, šef Meteorološke opseravtorije Niš, izuzetno je visok., izuzetno je visok.

Na našem zvaničnom sajtu možete svakodnevno da pratite vrednosti UV zračenja u čitavoj zemlji i u skladu sa tim primenjujete zaštitu od zračenja”, rekao je za Niške Vesti Vasiljević.

Trenutni podaci za vrednosti UV indeksa pokazuju da Niš danas i sutra ima indeks 8 što spada u vrlo visok indeks ovog zračenja.

UV

“Ove vrednosti su po “Američkoj skali” a postoje dve po kojima se ove vrednosti iskazuju. Ove vrednosti koje pominjemo ovih dana su očekivane jer je leto i vedro je vreme, nema čestica koje bi rasipale zračenje. Na planinama je normalno da je ovaj indeks viši jer je na tim mestima atmosfera drugačija, odnosno ređa u poređenju sa atmosferom u gradovima”, kaže Gajić za Niške Vesti.

0108Iako je UVA zračenje korisno, treba se izlagati suncu umereno, tvrdi profesor sa niškog PMF-a Dragan Gajić.

UVA zračenje je značajno za ljude jer pomaže vezivanje vitamina D. Potrebno je samo deset minuta izlaganja suncu, sa 10% kože kako bi se potrebna dnevna doza D vitamina vezala za oragnizam”, tvrdi profesor Gajić.

Preporuka o zaštiti očiju je ozbiljna, ističe Gajić.

Kada koristite sunčane naočare budite uvereni da je njihov UV premaz dobar, jer teško da su naočare kupljene na ulici baš one koje štite od UV zračenja. Kada se koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom, morate voditi računa da upravo te kreme ne sadrže Titanijum-oksid koji je visoki alergen. Decu treba posebno štititi narednih dana jer je njihova koža nežna i nepripremljena”, završava Gajić.

DERMATOLOG O UV ZRAČENJU

Dermatolog niškog Kliničkog centra Danica Tiodorović, preporučuje obaveznu upotrebu fotoprotektivnih krema.

Upotreba krema za zaštitu je obavezna i to onih koje štite od UVA i UVB zračenja. Da faktor bude najmanje 30, mada nijedna krema ne štiti stoprocentno. Preporučuju se tanji materijali a bitno je da rukavi budu dugački i pokrivaju ruke. Obavezno koristiti naočare sa UV filterom kao i šešire ili kačkete. Poželjno je ne izlaziti na sunce od 11 do 16 sati i boraviti u hladovini”, napominje Tiodorović za Niške Vesti.

Po dermatolozima pravilno ponašanje na suncu je…

Ja bih preporučila da odmah ujutru posle umivanja namažete kremu sa zaštitnim faktorom, sa tom napomenom da ona mora da se prilagodi tipu kože i godišnjem dobu u kome se koristi, po tim parametrima bira se broj-odnosno faktor zaštite. Onaj ko ima taminiji ten i teže pregoreva on može da koristi niži faktor, oni drugi koji imaju svetliju put i svetle oči oni moraju da koriste zaštitni faktor sa većim stepenom zaštite. Tako bi trebalo svi mi da se ponašamo ali nažalost retki su oni koji se drže ovih preporuka, kaže dermatolog Ivana Binić, profesor na Medicinskom fakultetu u Nišu.

RAK KOŽE I UV

Koliko je povezan rak kože sa genetikom, ili je za obolevanje od ove vrste karcinoma odgovorno samo naše nemarno ponašanje?

UV zračenje je najznačajniji faktor kada je u pitanju karcinom, mada je genetika za sve jako bitan činilac, ja nikada ne bih isključila nju, mada nema direktne povezanosti. Genetika je najbitnija u delu koji predodređuje tip kože, pa ste onda podobniji ili ne. Bele, svetlije kože su rizičnije, sklone pregorevanju i takav tip kože nosi genetsku predispoziciju. Ne može da se poveže da, ako roditelj dobije rak kože da će i dete sutra imati isti problem, takva veza ne postoji, jer rak kože ne spada u nasledne bolesti”, tvrdi Binić.

UV ZRAČENJE

UVB zraci odgovorni su za opekotine od sunca. Ovi zraci stižu do epiderma. Stimulišu proizvodnju melanina, na taj način koža tamni, ali nastaju opekotine i oštećenje DNK ćelija kože.

UVA zraci prouzrokuju starenje kože. Ovi zraci predstavljaju 95% UV zračenja koji stižu do kože. UVA zraci su prisutni tokom cele godine, na svim geografskim širinama, prolaze kroz oblake i staklo. Stižu do kože i oštećuju njene dublje slojeve. Ovi zraci su glavni uzročnici preuranjenog starenja kože: bore, fleke, gubitka elastičnosti i isušivanje.

eko nis

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com