Društvo

U podne niške sirene u znak sećanja na žrtve “Oluje”

Danas tačno u podne oglasiće se sirene za javno uzbunjivanje u Nišu u čast stradanja srpskog naroda u akciji “Oluja”.

Redakciji Niških Vesti su nadležne inastitucije potvrdile da će se sirene oglasiti 5. avgusta, tačno u 12h na teritoriji cele Srbije u okviru obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja. Sirene će emitovati zvučni signala “prestanak opasnosti” u trajanju od 60 sekundi.

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba održana je sinoć u pretežno izbegličkom naselju Busije kraj Zemuna.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima i na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiji.

Ta akcija najveće je i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ, a u njoj je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatskih snaga, kojima su se, po hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u “Oluji” je proterano 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

U zemunskom naselju Busije održana je državna manifestacija u čast Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji hrvatske vojske “Oluja”.

Manifestaciji su prisustvovali patrijarh Irinej, premijer Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, lider Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ministri u srpskoj vladi.

Cilj “Oluje” je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba, rekao je tokom obraćanja okupljenima patrijarh Irinej.

Lider Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na državnom obeležavanju stradanja u “Oluji” da je srpski narod pobedio jer je preživeo.

“Pobedili smo zato što živimo, naša osveta je život. Naša želja je da živimo u miru i da svima damo mir“, rekao je Dodik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com