Kultura

Sedmogodišnja Ines Petrović izabrana za glumicu pete večeri Filmskih susreta u Nišu

Mala Ines Petrović, koja tumači ulogu Anđele u filmu „Momak i devojke“, izabrana je od strane niške publike za glumicu pete večeri Filmskih susreta. Isto veče prikazan je i film „Oluja“ , drama koja prati etničko čišćenje Srba na prostoru Republike Srpske Krajine.

Film „Momak i devojke“ je prema rečima kritičara odličan porodični film koji odlično komunicira sa decom i sa odraslima i koji može da se gleda u višgeneracijskoj porodici. Sniman je u Temerinu gde se i odvija radnja i pripoveda priču o troje protagonista – devojci koja se vraća u svoj rodni grad, bivšem košarkašu – sadašnjem treneru i njegovoj malenoj bratanici koju nije dugo video. Film možda najviše nosi malena devojčica Ines Petrović koja je osvojila glavne glumce Tamaru Aleksić i Roka Radišu, ujedno i scenaristu, tako da je delo obojeno uglavnom svetlim bojama i uživanju u pozitivnoj energiji.

Rok Radiša, glumac i scenarista

„Ovaj film je nastao iz apsolutno praktičnih razloga. Ja se bavim dugo glumačkim zanatom u pozorištu i kamera me zaobilazila. Imao sam potrebu da se izrazim i pred kamerom. Razgovarao sam sam sa sobom i shvatio da niko nikada mene neće da da glavnu ulogu u filmu i da moram sam da je zaradim. Za to postoje dva načina, da zaradim pare i da produciram film, ili da napišem scenario koji je lep da ga neko kupi i da prihvati uslov da ja igram glavnu ulogu“, iskren je Rok Radiša.

Imao je kaže problem da nađe devojčicu koja će tumačiti lik male Anđele u Banjaluci.

„Kada sam već hteo da odustanem neko mi je rekao da kolegenica Dragana Ilić ima javni čas u nekom parku. Otišao sam tamo, kad ono izađe ovo dete, sa tom velikom kosom, koje je tada glumilo lisicu. Skeptično sam prišao i pitao da li mama može da provede sa njom mesec dana u Novom Sadu, i bio srećan kada je tata rekao da mama ne radi ništa i da može“, kazao je scenarista i glavni glumac.

Sedmogodišnja Ines je rekla da joj nije bilo teško na snimanju, njene starije kolege su joj pomagale, tako da bi ovo iskustvo na filmu volela da joj se ponovi. Nije joj bilo teško da nauči tekst, a u tome joj je najviše pomagao Roko.

Tamara Aleksić, glumica

„Ines je oblikovala lik Jovane i u odnosu sa njom je dolazilo do promena. Imate jedno talentovano, ali vrlo malo dete, i morate da ostavite sve po strani zato što je ona tu najbitni faktor i koja zajedno sa Rokom vodi ovu priču“, istakla je Tamara Aleksić.

Na Letnjoj pozornici u Nišu prikazan je i film „Oluja“, koji je imao i svoju televizijsku premijeru 4. avgusta na dan kada je pre 28 godina krenuo talas izbeglica sa teritorije Republike Srpske Krajine u kojem je bilo više od 250.000 ljudi.

Oluja“ je ostvarenje potpuno lišeno politike koje govori o stvarnim događajima od pre 28 godina i otkriva istinu o stradanju i proterivanju više od 250.000 Srba iz svojih domova u Krajini. Ova drama ispričana je iz ugla običnog čoveka kojeg maestralno glumi Jovo Maksić u ulozi Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao sa drugovima, koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću. U bici za opstanak, junaci vode i svoje lične bitke, a njihove porodice bivaju primorane da napuste svoje domove i potraže spas u nepreglednoj koloni koja kreće ka Srbiji.

Glumci Zlatan Vidović i Ljubiša Milišić su objasnili da se u filmu radi o ljudima sa margine, koji ne svojom greškom budu uvučeni u vihor rata, nastradaju, pokušavaju da izvuku živu glavu.

„Moramo da znamo svoju istoriju kako u budućnosti ne bi ponavljali iste greške. Mislim da je film uspeo u svojoj misiji da istrgnemo od zabofrava te ljude koji su stradali u vihoru rata, nebitno sa koje strane bili“, kazali su.

Na 58. Filmskim susretima u Nišu, šeste festivalske večeri na letnjoj pozornici biće prikazana svetska premijera filma „Što se bore misli moje i film „Indigo kristal“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com