Društvo

Ambulanta u Milke Protić – predizborno obećanje ili laž?

Ambulanta u naselju Milka Protić ne radi od sredine aprila, uprkos obećanjima direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana da će ova stanica biti otvorena u roku od mesec dana, posle rekonstrukcije zgrade.

Više od hiljadu stanovnika ovog naselja ostalo je 13. aprila bez ambulante koja je radila više od pola veka. Kako je tada kazao direktor Doma zdravlja, ambulanta nije bila rentabilna jer je imala svega 200 kartona, a u danima kada je radila dolazilo je desetak pacijenata.

„Ambulanta je ranije imala 500 do 600 kartona. I tada smo je držali otvorenom „na mišiće“. Sada je potpuno nerentabilna i zbog nedostatka kadrova morali smo da je zatvorimo“, rekao je Jerkan odmah po zatvaranju ambulante.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije, posle negodovanja stanovnika ovog naselja i na inicijativu Saveta građana i predsednika opštine Palilula Bobana Džunića da ponovo bude otvorena, Jerkan je obećao da će ambulanta početi da radi nakon rekonstrukcije, uz objašnjenje da je zatvorena zbog toga što je zgrada u kojoj se nalazi propala. Iako su pomoć obećali i iz KP Zavoda u čijem je vlasništvu zgrada ambulante, niko do danas nije preduzeo ništa da obezbedi stanovnicima naselja Milka Protić zdravstvenu stanicu. Stari i bolesni moraju da idu u Novo Selo ili u Čokot na pregled, kažu meštani, a nedovoljan broj kartona pre zatvaranja objašnjavaju time što je ambulanta radila samo 2 puta nedeljno pa su morali da traže pomoć lekara u drugim stanicama.

“Ambulanta je napuštena i sada je u još gorem stanju. Niko nije ni ušao u zgadu od kada je prestala da radi”, kažu ogorčeni stanari ovog naselja koji smatraju da su obmanuti obećanjima.

Direktor Doma zdravlja je krajem maja kazao Niškim Vestima da su urađeni predračuni troškova rekonstrukcije, ali je odgovornost za nepreuzimanje dalje inicijative tada prebacio na Savet građana, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo delom da finansira rekonstrukciju.

„Treba da vidimo i sa opštinom Palilula kako će da transferiše sredstva, ali sve je na Savetu građana. Dom zdravlja može da plati medicinski materijal, stolove, stolice, EKG…ali ne i da finansira rekonstrukciju zgrade“, rekao je direktor Jerkan.

Rekonstrukcija krova zgrade, prema rečima direktora DZ, koštaće 800.000 dinara, dok je za unutrašnje radove potrebno oko 500.000. Obećanje direktora Kazneno-popravnog Zavoda da će pomoći u radnoj snazi trebalo bi da smanji ove troškove, dodao je.

Podsećamo da je u predizbornoj kampanji, kada je i obećano da će ambulanta u Milke Protić ponovo biti otvorena, počela je da radi stanica u Čokotu.

c2fc51495709c457943273d671547ef3 L

                                                                  Razgovor sa stanovnicima naselja Milka Protić 20.04.2016.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com