Društvo

LETNJI UNIVERZITET: Studenti upoznajte Evropu!

Studentska organizacija AEGEE-Niš će organizuje svoj najveći internacionalni projekat Letnji Univerzitet (Summer University). Ovogodišnji Letnji Univerzitet nosi naziv “Vampires and Gods”, a u organizovanju projekta je uključena i partnerska organizacija AEGEE-Solun.

Letnji Univerzitet “Vampires and gods“ zvanično je počeo 14. jula u Beogradu. Projekat se sastoji iz dva dela – u periodu od 14. do 20. jula učesnici će biti u Srbiji, obići će Beograd, Sremske Karlovce, Soko Banju i Niš, a ostatak projekta, od 21. do 28. jula, biće održan u Grčkoj (Solun, Halkidiki, Pelion). Učesnici će biti gosti Niša ukupno 4 dana, od 17. do 20. jula.

Osnovna ideja projekta je predstavljanje srpske i grčke kulture kroz istoriju i mitologiju ovih zemalja. Srpsko-grčko prijateljstvo kao i sličnosti ovih dveju kultura biće jedan od glavnih predmeta edukacija i radionica koje će biti organizovane u sklopu projekta. Cilj projekta je promovisanje tolerancije, suzbijanje predrasuda i poštovanje kulture i običaja među mladima, u cilju stvaranja Evrope bez granica, saopštili su organizatori.

Nis blue mediumLetnji univerzitet je tradicionalni i najveći projekat AEGEE Europe-a, koji se organizuje širom Evrope još od 1986. godine. Svake godine se održava oko 90 Letnjih univerziteta u preko 160 gradova, za koje se prijavi oko 5000 studenata. Ovaj projekat, pre svega, predstavlja platformu za kulturnu razmenu, kroz osnovnu AEGEE-ovu formulu – upoznavanje Evropljana sa Evropom.

To je prilika za mlade da osete bogatstvo različitosti evropskog kulturnog nasleđa, kao i da se povežu kroz zajedničke društvene i kulturne vrednosti i time rade na ideji stvaranja Evrope bez granica i predrasuda, dodaju.

AEGEE-Niš je omladinska organizacija koja postoji već 18 godina i zvaničan je deo mreže AEGEE Evrope. Kao nevladina, politički nezavisna i nedobitna organizacija, AEGEE Niš ostvaruje svoj cilj promovisanja ideje multikulturalne Evrope kroz aktivnosti zahvaljujući kojima članovi uče da poštuju različitosti i jedni druge i time aktivno doprinose otvorenoj i tolerantnoj saradnji zajednica u kojima žive. Evropski studentski forum – AEGEE Europe – postoji u preko 240 akademskih centara širom Evrope i ima preko 13000 članova. U toku godine širom AEGEE mreže organizuje se preko 200 različitih događaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com