Društvo

POIGRAVANJE LEKARA SA BOLESNIM DETETOM Tumor u mozgu devojčice (16) stoji već dve godine

Zbog dva različita medicinska mišljenja, Emiliji Dukić (16) iz Niša tumor u mozgu stoji više od dve godine. Počeo je i da raste, zbog čega postoji mogućnost da devojčici trajno ošteti moždano tkivo.

Sve je počelo još 2014. kada je Emiliji ustanovljen tumor. Od tada su je niški neurohirurzi dva puta slali u Beograd na gama nož, odakle je svaki put vraćena kući uz obrazloženje da se njen tumor ne može lečiti na takav način.

– Tačno se sećam tog aprila kada je u snu dobila epileptični napad. Igrom slučaja sam bila u njenoj sobi. Sva je bila zgrčena. Nikako nisam mogla da joj pomognem, nisam ni znala kako. Moj otac joj je kašikom otvorio usta, da se ne bi ugušila. Gledala sam kako gubim dete. Brzo je došla Hitna pomoć i odvezli su je u bolnicu – priča Emilijina majka Olivera.

Uz redovnu terapiju Emiliji su zaustavljeni napadi, ali je tumor polako rastao, a zbog nerazumevanja lekara i dalje postoji opasnost.

Magnetna rezonanca pokazala je ono čega se Olivera i pribojavala – epileptični napadi bili su povezani s nekom masom ili cistom u mozgu. Lekari još nisu znali šta je tačno. Ubrzo je ponovljeno snimanje i dijagnoza je potvrđena – benigni tumor veličine 23 sa 13 milimetara.

– Konzilijum neurohirurga predložilo je da se Emilijino lečenje nastavi u Turskoj jer su tada preko Fonda slali pacijente na gama nož. Objasnili su mi da se tumor nalazi na veoma rizičnom mestu i da bi dete moglo imati posledice ukoliko pokušaju tumor da izvade hirurškim putem. Međutim, i prvostepena i drugostepena komisija RFZO nas je odbila uz obrazloženje da nisu iscrpljena sva moguća lečenja u Srbiji. Već tada je bilo najave da će ovaj aparat biti kupljen i u Srbiji, pa su me lekari posavetovali da sačekamo, da će je uputiti u Beograd na zračenje – objašnjava Olivera.

Opširnije na Blic.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com