# IstaknuteDruštvo

Srpska zdravstvena knjižica važi u 21 državi

Detaljno objašnjenje kako da budete osigurani tokom putovanja

U određenim zemljama u inostranstvu zdravstvena knjižica Srbije važi, s tim što je neophodno obaviti proceduru da biste na putovanju dobili medicinsku pomoć o trošku države. U RFZO su naveli da Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju sa više država koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja, prenosi Jugmedia.

U pitanju su Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Holandija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska, Tunis, Poljska, Velika Britanija, kanadska provincija Kvebek, Danska, Norveška i Švedska.

U tim državama osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica. A da bi se ta pogodnost za srpske turiste i ostvarila, treba proći određenu proceduru.

„Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da ne boluju i da u poslednjih 12 meseci nisu bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nisu u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge“, navode iz RFZO za Nova.rs.

 

Dakle, prvi korak je da od lekara dobijete potvrdu da ne bolujete od neke bolesti za koju je potrebno duže lečenje. Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar možete preuzeti na sajtu RFZO.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Velika prevara. Potvrde se izdaju samo zdravim i pravim , a to su mladi ljudi bez bolesti. A oni svejedno ne idu u RTZO i ne čekaju potvrdu. Svako ko ima hroničnu bolest, znači bilo ko stariji od recimo 50 godina, ne može da dobije potvrdu. Paradoks. Ako moj ćale od 65 slomi nogu u Grčkoj i to je hitno stanje, Srbija ga je otkačila jer ima hroničnu bolest tj. šećer i hipertenziju. Sramota , ali tako je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com